• Az egyik tévéműsorban a Széchenyi Gyógyfürdő volt a téma.

  • Kiderült, hogy miért különleges az itt található termálvíz.

  • Valamint az is, hogy milyen kapcsolat van a fürdő és a vízilovak között.

A TV2-n futó Több mint TestŐr című műsor legújabb adásában ellátogattak a budapesti Széchenyi Gyógyfürdőbe. A műsorban elhangzott, hogy a termálforrások száma alapján Budapest már az 1900-as évek eleje óta a világ „fürdő fővárosának” számít. Budapesten csak műemlék fürdőből öt található, ami szintén kuriózum.

Széchenyi GyógyfürdőSokáig csak a budai oldalon működtek fürdők, Pest első termálfürdője a Széchenyi volt. A fürdő létrehozása nem ment egyszerűen. Zsigmondy Vilmos bányamérnök, az artézi kútfúrás legnagyobb szaktekintélye kezdte meg a városligeti kutatófúrást 1868-ban, de akkoriban nem sokan bíztak a sikerében.

Eleinte úgy tűnt, hogy a szkeptikusoknak lesz igazuk, ugyanis Zsigmondy munkáját csak 1878-ban, azaz tíz évvel később koronázta siker, amikor 1000 méter mélyen végre termálvizet talált. Az első fürdő még Artézi néven nyílt meg 1881-ben, a ma is ismert, kupolás épületet 1913-ban adták át – már Széchenyi Fürdő néven.

Széchenyi GyógyfürdőMind a mai napig az itt található termálkút számít Budapest legmelegebb hőforrásának, hiszen 76-79 Celsius-fokos víz tör a felszínre. A bőséges hőenergia révén a Széchenyi Gyógyfürdő fűtését is megoldják a termálvízzel, sőt a szomszédos állatkertnek is jut belőle: nemcsak fűtésre használják, hanem a vízilovak medencéjét is a Széchenyi termálvizével töltik fel.