• A gyógyvizes fürdőzés egyes bőrproblémákat is enyhíthet.

  • A koronavírus miatti járványhelyzetben azonban erre nincs mód, ráadásul a bőrgyógyászati szakrendelések is szünetelnek.

  • Erre a helyzetre jelenthet megoldást az ingyenes távbőrgyógyászati szolgáltatás.

Sokan vannak, akik azért szeretnek valamelyik gyógyfürdő közelében üdülni, mert a tapasztalataik szerint a gyógyvizes fürdőzés szebbé varázsolja a bőrüket. Sőt, számos bőrpanasz tüneteit is enyhítheti, vagy akár meg is gyógyíthatja egy fürdőkúra. Főként a magas sótartalmú, a kénes és a jódos gyógyvizektől remélhető kedvező hatás a bőrpanaszok esetében.

Ezeknek a gyógyvizeknek ugyanis fertőtlenítő, a bőr faggyútermelését szabályozó hatása van. Illetve egyes vizsgálatok szerint a gyógyvizek az immunológiai folyamatokra is hatással vannak, így tulajdonképpen belsőleg is kifejtik a kedvező hatásukat.

Miután a gyógyfürdők a koronavírus-járvány miatt zárva tartanak, ezért sokan már csak a bőrpanaszaik miatt is megszenvedik ezt az időszakot. Meg lehet ugyan próbálkozni otthoni sós fürdő készítésével, de azért az nem ugyanaz, mint egy „igazi” gyógyvizes fürdőzés. S ha mindez nem lenne elég, jelenleg a bőrgyógyászati járóbeteg szakrendelések sem látogathatók.

Megoldást jelenthet az úgynevezett távbőrgyógyászat. Ennek során a beteg fotót készít a bőrproblémáról, amit egy szakorvos kiértékel. Egyes magánrendelők már eddig is kínáltak ilyen szolgáltatást, de nyilván ez fizetős, valamint, ha vényköteles szert írnak fel a privát rendelők, akkor a készítmények árára nem jár tb-támogatás.

Azonban néhány napja már tb-s finanszírozással, azaz teljesen ingyen elérhető egy távbőrgyógyászati szolgáltatás. A teledermatológiai rendelés elindításának ötlete Bánvölgyi Andrástól, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának szakorvosától származik, a megvalósítás a magyar MedInnoScan Kft.-nek köszönhető.

A szolgáltatás igénybevételéhez a MedInnoScan nevű okostelefonos alkalmazást kell letölteni. Az applikáció iOS-re és Androidra is elérhető. Egy gyors regisztrációt követően legalább öt képet szükséges készíteni a problémás területről, majd a TAJ-kártyát és a lakcímkártyát is le kell fotózni és néhány további kérdésre válaszolni.

A fotókat a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján értékelik ki. Sürgős esetben egy munkanapon belül, egyéb esetben pedig három munkanap alatt. A bőrklinika szakorvosai adott esetben emailen, vagy telefonon további kérdéseket is feltehetnek, majd felállítják a diagnózist és terápiás javaslatot tesznek. Amennyiben szükséges, e-receptet is fel tudnak írni, akár vényköteles készítményeket is, a gyógyszer pedig a TAJ-kártyával az ország bármelyik patikájában kiváltható.

távbőrgyógyász okostelefon

A jelenlegi helyzetben már csak azért is előnyös ez a megoldást, mert elkerülhetők a beteg-orvos találkozások, illetve a páciensnek nem kell utaznia, várakoznia, más betegekkel találkoznia.