• Legalább 50 százalékkal kellene növelni a fürdőgyógyászati kezelések támogatását, mert nem fogják tudni ezt finanszírozni a fürdők.

  • Többletforrásra lenne szükség a fürdőorvosi ellátások biztosításához is.

Tegnap írtunk arról, hogy a Magyar Fürdőszövetség egy úgynevezett Fürdővédelmi Akciótervet hirdetett meg. Ennek a lényege az, hogy a koronavírus-járványból következő kényszerű zárvatartás miatt számos azonnali intézkedésre lenne szükségük a hazai fürdőknek. Továbbá jó néhány döntésre majd a fürdőágazat újraindulásának elősegítéséhez is szükség lesz.

A tegnapi cikk az MTI által kiadott hír alapján készült, de a Fürdőszövetség eredeti közleményében ezen felül további intézkedések szükségessége is szerepel. Ezek közé tartozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott fürdőgyógyászati kezelések kérdésének a rendezése. Ez eddig is fontos lett volna, de most szinte létszükséglet.

A társadalombiztosítás által támogatott fürdőgyógyászati kezelésekkel kapcsolatos problémát már hosszú évek óta emlegetik a hazai fürdők. Ennek a lényege az, hogy a fürdőkezelésekhez járó társadalombiztosítási támogatások összege 2012 óta változatlan, ráadásul akkor sem túl nagyvonalúan határozták meg ennek a mértékét.

Két évvel ezelőtt összegyűjtöttük, hogy konkrétan mekkora összegekről van szó. Egy országos minősítésű gyógyfürdő egy fürdőbelépő után 274 forint támogatást kap a NEAK-tól, egy gyógyvizes kádfürdő után 552 forint jár, gyógymasszázs után 580 forint, szénsavas kádfürdő után 786 forint. A regionális és helyi besorolású fürdők pedig még ennél is kisebb támogatást kapnak… Ezt kell kiegészíteni a beutaltaknak némi önrésszel. Azonban mivel árérzékeny fogyasztói körről van szó, ezért a kezelések tényleges költségét nem tudják rájuk terhelni a fürdők.

Még a kisebb áremelések is érezhetően visszavetették a támogatott fürdőgyógyászati kezelések iránti igényt. Miközben a társadalombiztosítás számára is előnyösebb lenne, ha a betegek ilyen módon és nem (csak) gyógyszerek által gyógyulnának.

víz alatti gyógytorna

A fentiek miatt a Magyar Fürdőszövetség a következő javaslatot teszi:

A hazai gyógyfürdők hosszú évek óta mélyen az önköltségi árak alatt nyújtanak egészségügyi (fürdőgyógyászati, reumatológiai, rehabilitációs) szolgáltatást a társadalombiztosítás méltatlanul alacsony társfinanszírozása mellett.

A szolgáltatásokat csak az tartja még életben, hogy a fürdők mögött álló tulajdonos önkormányzatok politikai okokból nem engedik megszüntetni ezt a veszteséges tevékenységet, de a válság idején és azt követően ez a veszteségfinanszírozás más tevékenység bevételéből nem lesz tovább fenntartható.

Javasoltuk, hogy a 2012 óta nominálisan is változatlan fürdőgyógyászati térítési díjakat azonnal emelje meg a kormány 50 százalékkal, ugyanis először várhatóan csak a belföldi piaccal fog újraindulni a gyógyturizmus, a hazai gyógyvendégeket pedig fenntarthatatlan lesz továbbra is túlnyomóan önköltségi ár alatt kiszolgálni. A gyógyászati szakdolgozói bérek 2012 óta 82 százalékkal emelkedtek a fürdőkben.

Megemlítik azt is, hogy a kezelésekhez kapcsolódó orvosi rendelések biztosítása is jelentős terhet ró a fürdőkre:

A kezeléseket felíró reumatológus szakorvosok („fürdőorvosok”) működését a társadalombiztosítás nem finanszírozza. Egy átlagos fürdőorvosi szakrendelő éves fenntartása 1 fő szakorvossal és 1 fő szakasszisztenssel számolva jelenleg 19-22 millió Ft költséggel jár, míg bevétele éves szinten (!) nem éri el a 100 ezer forintot sem. Javasoltuk, hogy a NEAK az általa (még ha alacsony szinten is) támogatott kezelések felírásához szükséges fürdőorvosi vizsgálatok és utóvizsgálatok elvégzéséért biztosítsa a járóbeteg szakrendelőknek nyújtott finanszírozást.