• Megnéztük, hogy mennyivel támogatja a társadalombiztosítás a fürdőkezeléseket.

  • Ebből látszik, hogy nincsenek könnyű helyzetben a gyógyfürdők, egy szimpla belépő esetében például mindössze 274 forintot tesz ki a NEAK-támogatás mértéke.

Számos hazai gyógyfürdőben, gyógyszállóban – orvosilag indokolt esetben – társadalombiztosítási támogatással is elérhetők egyes fürdőgyógyászati kezelések. Ezt régebben OEP-támogatott, manapság az új neve alapján (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) NEAK-támogatott fürdőkezelésekként szokták emlegetni.

Alapesetben ez nem ingyenes kezeléseket jelent, ugyanis a betegnek úgynevezett önrészt kell fizetnie a kezelések után. Akik évek óta járnak ilyen NEAK-támogatott kezelésekre, azok sokszor tapasztalhatják, hogy ennek az önrésznek az ára egyre emelkedik. Emögött az áll, – amire nemrég Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója is felhívta a figyelmet – hogy a társadalombiztosítás által a kezelésekhez nyújtott támogatás összege évek óta változatlan. Egészen pontosan utoljára 2012-ben emelték 5 százalékkal.

Ezzel párhuzamosan viszont a fürdők költségei növekedtek, ezért kénytelenek emelni a fizetendő önrész mértékén. Emiatt viszont kevesebben veszik igénybe a támogatott gyógykezeléseket, ami népegészségügyi szempontból nem túl előnyös. A fürdők már csak ezért is évek óta próbálnak lobbizni, hogy emeljék a NEAK-támogatások összegét.

Megnéztük, hogy egy-egy fürdőgyógyászati kezeléshez mennyi támogatást ad a NEAK és tényleg meglepően alacsony összegeket kaptunk.

Támogatások összege egy országos minősítésű gyógyfürdő esetében

Gyógyvizes gyógymedence (Hévízen a Tófürdő) – 274 forint

Gyógyvizes kádfürdő – 552 forint

Iszappakolás – 948 forint

Súlyfürdő – 561 forint

Szénsavas fürdő – 786 forint

Orvosi gyógymasszázs – 580 forint

Víz alatti vízsugármasszázs – 765 forint

Víz alatti csoportos gyógytorna – 607 forint

Komplex fürdőgyógyászati ellátás – 2229 forint

Ráadásul azt fontos hangsúlyozni, hogy a fenti támogatások az országos besorolású gyógyfürdőkre vonatkoznak. A kisebb, regionális, vagy helyi jelentőségű fürdők kevesebb támogatást kapnak. Például a komplex ellátás esetén egy körzeti gyógyfürdő 1977 forint, egy helyi gyógyfürdő pedig csak 1696 forint tb-támogatáshoz jut.

vízsugármasszázs Hungarospa HajdúszoboszlóA gyógyfürdők ettől függetlenül azért lehetőségekhez képest igyekeznek kedvező áron biztosítani ezeket a gyógyászati szolgáltatásokat. Egyre több helyen kínálnak legalább időszakosan kedvező csomagárakat, amelyek abban az esetben érvényesek, ha a páciens egy összegben előre kifizeti a 60 alkalmas kezeléssorozatot. Nem lehetetlen tehát a gyakorlatban kifogni jó ajánlatokat, ugyanakkor a jelenleginél olcsóbb tb-kezelésekhez valóban a NEAK-támogatás növelésére lenne szükség.