• Talán furcsának tűnhet, de az iszapkezelések hatásmechanizmusa nagyon hasonló a gyógyvizes medencefürdőéhez.

  • Fontos szerepe van a hőhatásnak és az ásványi anyagoknak is.

A gyógyiszapot az esetek többségében pakolás formájában alkalmazzák, de ismert – bár ritka – a iszapkádfürdős kezelési mód is. A gyógyiszap hatása elsősorban a nagy hőtartóképességéből ered. Ennek az a praktikus előnye, hogy a lassú hőleadás miatt a viszonylag magas hőfokot is jól tolerálja a bőr. A hőmérsékletét sokáig tartó iszappal a kezelt testrész mélyen átmelegíthető, ezáltal lokális vérbőséget okoz és oldja a merevséget.

A hatásának a másik összetevőjét az iszap ásványianyag-tartalma jelenti. Ezen a téren eléggé nagy különbségek lehetnek az egyes iszapok között, attól függően, hogy tavak, források, vagy esetleg tengerek üledékéből származnak-e. A kezelések során az iszapból kioldódó ásványi anyagok egy része felszívódik a bőrön keresztül, s így is számos kedvező hatást fejt ki – hasonlóan a gyógyvízhez.

Az iszapkezelés orvosi javaslat esetén alkalmazható. Többnyire kopásos gerinc és végtagízületi megbetegedéseknél, izomfájdalmaknál, sérülések, műtétek utáni utókezelésnél, ízületi- és izommerevség esetén, nőgyógyászati gyulladásoknál, pikkelysömörnél alkalmazzák.

iszapkezelés gyógyfürdőAz iszapkezelés társadalombiztosítási támogatással is elérhető jó néhány gyógyfürdőben és sok szállodában is. Utóbbiak közé tartozik a gyulai Hőforrás Hotel*** és Üdülőszövetkezet, ahol többféle támogatott gyógykezelést is igénybe vehetnek a szállóvendégek. Ezek között megtalálható az iszapkezelés is, amit a hotel saját gyógyászati részlegében marosi gyógyiszap felhasználásával végeznek.

A Hőforrás Hotel*** és Üdülőszövetkezet fürdőrészleggel is rendelkezik, így „házon belül” egy nagyméretű termálmedence, egy úszásra is alkalmas strandmedence, valamint gyermekmedence is a vendégek rendelkezésére áll.

Hotel Hőforrás GyulaA szállodáról minden további információt megtalálhat ide kattintva.

A Hőforrás Hotel*** és Üdülőpark hírlevelére feliratkozók 2000 forint értékű kedvezménykupont kapnak, amit szállásfoglalásnál akár azonnal felhasználhatnak. A szálloda hírlevelére ide kattintva tud feliratkozni.