• Az elmúlt években a legkülönfélébb betegségcsoportoknál igazolták a hajdúszoboszlói gyógyvíz hatását.

  • Hajdúszoboszlóra látogatva akár a szálláshelyünkön is élvezhetjük a víz és a fürdőkezelések gyógyhatását.

Kőolajkutatás közben termálvizet találtak és a vizet elvezető árokhoz jártak a környékbeliek fürdeni – sok hazai termálfürdőnek kezdődött így a története. Ez általában úgy folytatódott, hogy az emberek észrevették, hogy a víz jó hatással van a legkülönfélébb egészségügyi panaszaikra. Ezután pedig a szájhagyomány útján terjedt el egy-egy termálvíz gyógyhatásának a híre.

Később ezeket a pozitív hatásokat orvosi kutatásokkal is igazolták, hiszen egy fürdő így kaphat gyógyfürdő titulust. A fürdők egy részében szinte folyamatosak a víz gyógyhatásával kapcsolatos vizsgálatok. Ezek segítségével az orvosok jobban megérthetik, hogy miként fejtik ki kedvező hatásukat a gyógyvizek.

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben is rendszeresen végeznek a vízzel kapcsolatos orvosi vizsgálatokat. Az elmúlt években ezek révén számos betegségcsoportnál igazolták a hajdúszoboszlói gyógyvíz kedvező hatását.

Hotel Délibáb Hajdúszoboszló gyógyvízPéldául még a 90-es években térd- és csípőízületi kopásban szenvedő betegeknél bizonyították a szoboszlói fürdőkúrák fájdalomcsökkentő, az életminőséget javító tulajdonságát. A gyógyvíz és a súlyfürdő együttes hatását vizsgálták bő tíz éve 72 porckorongsérves betegnél. A kezelések mind a nyaki, mind az ágyéki porckorong elváltozások esetén hatékonynak bizonyultak.

Egy tíz évvel ezelőtti vizsgálattal bizonyították be azt a korábbi feltevést, hogy a gyógyvizes kúrák segíthetnek megelőzni az érelmeszesedés kialakulását. Szintén egy Hajdúszoboszlón végzett vizsgálatsorozatnak köszönhetően derült ki, hogy krónikus derékfájdalom esetén a tünetek tartósan enyhíthetők a gyógyvizes kúrákkal.

Hajdúszoboszlón a jellegzetes, barnás színű gyógyvíz nem kizárólag csak a gyógyfürdőben érhető el. A víz gyógyhatását például a fürdőkomplexum közelében található Hotel Délibáb**** vendégei is élvezhetik.

A néhány évvel ezelőtt teljesen felújított szálloda ugyanis saját gyógyászati részleggel rendelkezik. Ezen belül pedig két gyógyvizes medence is a vendégek rendelkezésére áll. Az egyiket 32-34 Celsius-fokos, a másikat 36-38 Celsius-fokos vízzel töltik. A gyógyfürdőhöz hasonlóan itt is 20 perc az ajánlott fürdési idő, de természetesen – legalább félórás szünetekkel – napon belül többször ismételhetők a fürdőzések.

Hotel Délibáb gyógyvizes medenceA hotelben szakorvosi rendelés is elérhető és a kezelések akár társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehetők. A Hotel Délibáb**** gyógyászati részlegének kínálatát némelyik gyógyfürdő is megirigyelhetné, hiszen az iszappakolás, szénsavas fürdő, súlyfürdő mellett számos egyéb kezelés is elérhető. Utóbbiak közé tartoznak a különféle elektroterápiás, fototerápiás, magnetoterápiás kezelések, valamint többféle masszázs és gyógytorna.

Hajdúszoboszló Hotel Délibáb