Magyarországon március eleje és október vége között már érdemes lehet napozással D-vitaminhoz juttatni a szervezetet.

Télen nem csak azért nem érdemes napozni, mert többnyire alkalom sincs rá, hanem azon a szélességi körön, ahol Magyarország is fekszik, nem is érdemes. Ebben az időszakban ugyanis olyan meredek szögben érik a napsugarak a felszínt, hogy még a 11-13 óra közötti időszakban sem keletkezne belőle a szervezetben érdemi D-vitamin.

napsütés

Szombat délután az Időkép.hu-n: szinte mindenhol lehetett napozni

Magyarországon egészen pontosan március eleje és október vége közé esik az az időszak, amikor kedvező időben már érdemes lehet azzal a céllal napozni, hogy D-vitamin termelődjön a szervezetünkben. (Hogy miért fontos ez? Itt talál 10 betegséget, aminek a kialakulásában szerepe lehet a D-vitamin hiányának). Ez a mostani időszak egyébként azért is ideális, mert – a nagyon érzékeny bőrűeket leszámítva – nem kell leégéstől tartani, akár még a déli időszakban is kint lehet feküdni egy órát, pláne, hogy kellemetlenül meleg sincs.

Magyarország egyébként ilyen szempontból jó helyzetben van, hiszen tőlünk északabbra, például Londonban, vagy Stockholm környékén csak áprilistól jön el a napozásra alkalmas időszak és véget is ér szeptember végén. A 35. szélességi foktól délre pedig még a téli hónapokban is alkalmas arra a napsütés, hogy D-vitamin termelődjön a szervezetünkben. Utóbbi határvonal a gyakorlatban a görög szigetvilág délebbi tagjait, tehát például Krétát, vagy éppen Spanyolország legdélebbi részeit jelenti.

(Forrásként felhasznált irodalom: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)