Csökkentek tavaly a hazai lakosság többnapos utazásra fordított kiadásai, ezen belül viszont többet költöttünk gyógyászatra. A többség autóval utazik, a busz népszerűbb, mint a vonat.

59,8 millió nap – ennyit töltöttünk tavaly többnapos belföldi utazással a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint. Ez egyébként jóval kevesebb, mint a korábbi években. 2008-ban ez a szám még 87,7 millió napot tett ki, 2012-ben pedig 72 milliót. Ezzel párhuzamosan a belföldi, többnapos utakra szánt kiadásai is csökkentek a magyar lakosságnak. A válság által részben már érintett 2008-as évben még 291 milliárd forintot költöttünk ezekre az utazásokra. A mélypontot a 2009-es év jelentette, amikor ez az összeg 236 milliárdra zuhant, majd növekedésnek indult, de tavaly újra csökkenő pályára állt: 258 milliárd forintot tett ki.

Hotel CaramellA csökkenő kiadásokon belül azonban az egészségmegőrzési és a gyógyászati kiadások aránya már nem mutat ilyen borús képet. Egészségmegőrzésre több mint ötmilliárd forintot szántak tavaly a többnapos úton részt vevők, ami a 2012-es adathoz képest minimálisan kevesebb, a korábbi évekhez viszonyítva viszont több.

Gyógyászati szolgáltatásokra viszont 1,35 milliárd forintot költöttek tavaly az utazók, ami növekedés a korábbi évhez képest is, bár a 2010-es csúcsot (1,6 milliárd forintot) nem éri el.

Mivel járunk üdülni?

Üdülés - közlekedési eszközökA KSH számaiból az is kiderül, hogy milyen közlekedési eszközt vettünk igénybe a belföldi utazásainkhoz. E tekintetben fölényesen vezet – az egy kategóriába sorolt – autó, motor, lakóautó hármas. Összességében pedig többen utaztak busszal, mint vonattal. Érdekes módon ezek az arányok keveset változtak az elmúlt néhány évben.