• Sok helyen adott a hatalmas vízbázis, sőt még termálkút is van, amiből szépen csörgedezik a termálvíz.

  • A baj csak az, hogy jelenleg nincsenek kihasználva.

Gyakran lehet hallani, hogy Magyarországon bárhol lefúrhatunk a mélybe, ott termálvizet találunk. Azért – sajnos – ez messze nem igaz, az ország egy jelentős része alatt egész egyszerűen nincs termálvíz. Ahol pedig van, ott is nagy szakértelmet és olykor szerencsét igényel, hogy meg is találják. (Nemrég például Miskolctapolcán volt egy sikertelen termálvízkutatási kísérlet).

Miközben sok településen – például a Balatonnál – bármit megadnának egy működő termálkútért, sok más helyen van ugyan termálkút, olykor még ontja is magából a forró vizet, viszont különböző okokból nem tudtak fürdőt építeni. Még szomorúbb az, amikor volt ugyan fürdőjük, viszont be kellett zárni.

Törtel: a település Pest megyében, Cegléd közelében található. Jó 60 éve földgázt kerestek, de helyette termálvizet találtak. Hagyták elfolyni a kút vizét, így a környéke egy idő után amolyan vadfürdőzési hely lett. Többször is felmerült a fürdőépítés ötlete, de ezek nem valósultak meg. Jelenleg a körbekerített termálkút az önkormányzaté, azonban legutóbb, amikor írtunk a kútról, amikor felmerült az elzárásának a lehetősége is.

Törteli termálkútTáska: a Balatontól légvonalban 11 kilométerre, közúton nagyjából 30 kilométerre található Táska község. Talán így könnyebb betájolni: a buzsáki Csiszta Fürdő közelében található. Olajkutatás közben találtak Táskán termálvizet, amit jó ideig üvegházak fűtéséhez használtak. Most viszont nincs kiaknázva a 70-80 Celsius-fokos vizet adó forrás, bár újra felmerült a mezőgazdasági hasznosítás lehetősége. Az elmúlt évtizedekben többször is szóba került a turisztikai hasznosítás, de ezek az ötletek rendre elhaltak. Egy időben például azt tervezték, hogy csővezetéken átviszik a vizet Fonyódra és ott építenek egy termálfürdőt. Szóval tervekből itt sem volt hiány, de fürdő nincsen.

Nagyberény: a Siófoktól 17 kilométerre fekvő településen sokáig működött fürdő, méghozzá úgy, hogy az egykori Oázis Panzió medencéit használhatták külső vendégek is. A panzió azonban már régóta nem üzemel, jelenleg az új tulajdonosát keresi. A településen több termálkút is található, így elvileg lehetne fürdőjük. Teljesen azért nem kihasználatlan a nagyberényi vízbázis, ugyanis az egyik kút Siófoké és innen látják el termálvízzel az balatoni városban működő Galerius Fürdőt. (Frissítés: időközben a siófoki fürdőt bezárták).

Nagyberény Oázis panzió termálfürdőNagymágocs: a Csongrád megyei teleülésen több mint 30 éve fúrtak termálkutat. Egy időben komoly esélye volt egy fürdő építésének, ami Makovecz-stílusú lett volna, csak ez volna ne lett volna. A fürdőépítés ugyanis meghiúsult és bár azóta is működik a termálkút, de jelenleg nem valószínű, hogy lesz itt fürdő.

Nagymágocsi termálfürdőBabócsa: egy friss videó kapcsán nemrég írtunk a babócsai fürdőről. 1958-ban nyitották meg és tíz évvel ezelőtt került rá lakat. A Somogy megyében található egykori termálfürdő állaga azóta annyira leromlott, hogy gyakorlatilag teljesen újjá kellene építeni, de nem tudni, hogy ez belátható időn belül megvalósul-e. A termálvizük pedig addig is kihasználatlanul elfolyik.

Babócsai termálfürdőMátraderecske: a Heves megyei község a szén-dioxidos gyógygázfürdőjéről ismert, de volt nekik „igazi” fürdőjük is. Az itt feltörő termálvízre alapozva 1968-ban nyílt meg a Kincses Fürdő. A csővezetékek azonban tönkrementek, ezért néhány évvel ezelőtt be kellett zárni. Nem tudni, hogy mikor nyithat meg újra és hasznosítva lesz-e az itt található vízbázis.

Mátraderecske termál