• A 80-as években termálfürdőt szerettek volna építeni Nagymágocson, de a tervből nem lett semmi.

  • A 30 éve fúrt termálkút viszont azóta is működik.

  • Lesz-e termálfürdő Nagymágocson?

A Csongrád megyében található Nagymágocs termálkútja már jó néhány éve egy horgásztavat táplál. A Délmagyarország napilap még a múlt héten írt a kihasználatlan termálforrásról. Ebből kiderül, hogy a településen jó harminc éve fúrtak termálkutat, amire alapozva egy termálfürdő építését tervezték.

A lenti terveken látszik is, hogy egy Makovecz-stílusú fürdőt építettek volna, a belső medencerész egészen olyan, mint a makói Hagymatikumé.

Nagymágocsi termálfürdőNagymágocsi termálfürdőAz építkezéshez hozzá is kezdtek, azonban korai fázisban megakadtak a munkálatok és a fürdőből nem lett semmi. A Délmagyarország cikke szerint ettől függetlenül sok környékbeli használja a termálvizet: a tiltó tábla ellenére kannákban hazaviszik, lehűtik és megisszák. Sőt, állítólag arra is volt példa, hogy valaki lajtos kocsival vitt innen vizet a kerti medencéjébe.

A lap megkérdezte Szebellédi Endre polgármestert, hogy mi a tervük a kúttal. Kiderült, hogy fűtéshez szeretnék használni a termálvizet. Részben mezőgazdasági célokra, részben az intézmények fűtésére. Fürdő építését azonban nem tervezik. A helyzetüket a cikk szerint meglehetősen józanul látó polgármester szerint, ha a 80-as években megépült volna a termálfürdő, akkor lett volna esély a felfuttatására, most viszont már nem lenne értelme. A közel 3000 lakosú Nagymágocs környékén ugyanis mindenfelé találni termálfürdőket. A múlt héten megnyílt Csongrádi Termálfürdő csak félórányi autóútra van, de Orosháza is mindössze 20 percre található a nagyközségtől.

Egy 2010-ben írt blogbejegyzésben is lehet olvasni a termálkútról.

„A kastély környékén Nagymágocs előző vezetése egy horgásztavat létesített, amibe a Nagymágocsi-termálkút vize folyik bele körülbelül már egy éve. Ez a tó összefügg a kastély tavával is, és látszólag, mióta legutóbb láttam a tavat, azóta mintha egy kicsit megnőtt volna a víz szintje.”