• Miskolctapolcán kerestek termálvizet, de a kijelölt helyen nem találtak.

  • Pedig ennek révén melegebb vízhez juthatott volna a Barlangfürdő is.

  • Nem adták fel egy új termálkút fúrását.

Idén tavasszal kútfúró szakemberek kezdek el dolgozni a Miskolctapolcai Strandfürdő területén. Az egykori gyermekmedence helyén kezdték a fúrást, a cél az volt, hogy 800 méter mélyen legalább 40-50 Celsius-fokos termálvizet találjanak.

A munkálatra 100 nap állt rendelkezésre, de azóta nem sok újdonságot lehetett hallani a termálkútról. A héten az Észak-Magyarország megyei napilapban írtak arról, hogy az önkormányzat legutóbbi ülésén erről is kérdezték a miskolci polgármestert.

Kriza Ákos a válaszában elmondta, hogy a kútfúrás közbeszerzési kiírása tartalmazott egy bizonyos mélységet, ameddig meleg vizet kereshetnek. Azonban hiába jutottak el ebbe a mélységbe, nem tör fel termálvíz és biztossá vált, hogy mélyebben sem találnak kellően magas hőmérsékletű vizet. A polgármester ugyanakkor azt is elmondta, hogy nem adták fel végleg a meleg víz keresését Miskolctapolcán.

A 40-50 Celsius-fokos termálvíz több szempontból is jól jött volna Miskolctapolcának. Ebből biztosíthatták volna a 2015-ben felújítva átadott Miskolctapolcai Strandfürdő vízellátását. Szintén ez a kút látta volna el vízzel a strandfejlesztés második ütemeként építendő új fürdőrészleget.

Lett volna egy harmadik funkciója is, ugyanis a Barlangfürdőnek is jutott volna a vízből. Eredetileg ugyanis azzal számoltak, hogy a strandfürdő alatt melegebb vizet találnak annál, mint ami a Barlangfürdő vízellátását jelenleg biztosítja.