• Csütörtöktől két hétig tartó teljes lezárás kezdődik Szlovákiában.

  • Lényegében csak munkába járás, élelmiszer-vásárlás és egészségügyi okokból hagyható el a lakóhely.

  • Zárnak az uszodák, élményfürdők, de a gyógyfürdős kezelések folytatódhatnak.

Az ausztriaihoz nagyon hasonló, szigorú lezárás veszi kezdetét november 25-én Szlovákiában a járványhelyzet kedvezőtlen alakulása miatt. Bezár minden olyan üzlet, aminek a működése nem létszükséglet, így zárnak a fürdők is, az éttermek pedig csak elvitelre adhatnak ki ételt. A lockdown alsó hangon két hétig tart, de amennyiben szükséges lesz, akkor ennek az idejét meghosszabbítják.

Az alapvető szükségletek, így például az élelmiszer, gyógyszer beszerzése, orvos felkeresése, valamint munkavégzés céljából lehet elhagyni a lakhelyet. Természetjárásra csak a lakhely szerinti járáson belül lesz lehetőség. Egyelőre az iskolák, óvodák nem zárnak be, valamint esküvőn, keresztelőn és temetésen is részt lehet venni.

Szlovákiában eddig járásonként eltérőek voltak a járványügyi intézkedések. Mostanra az ország döntő része a fekete, azaz legszigorúbb zónába esett. Ezeken a helyeken a fürdőket is be kellett zárni, az szálláshelyek pedig csak üzleti utazókat, illetve gyógykezelésre érkező vendégeket fogadhattak. (Emiatt már múlt héten bezárt például a párkányi Vadas Thermal Resort).  Ugyanakkor néhány, a magyar határhoz közeli járás – például a dunaszerdahelyi – még az enyhébb kategóriába tartozott, így ezeken a helyeken a szálláshelyek, illetve a fürdők üzemelhettek, bár korlátozott kapacitással. Illetve csak oltott, vagy a fertőzésen az elmúlt 180 napban átesett vendégeket fogadhattak.

Thermal Corvinus termálmedence

Úgy tudni, hogy a szlovákiai gyógyfürdőket nem kell bezárni, elérhetők maradnak a fürdőgyógyászati kezelések. Korábban a gyógyfürdőket tömörítő szakmai szervezet is arról adott ki közleményt, hogy a szlovák gyógyfürdők egészségügyi intézménynek számítanak, így a „fekete zónákban” is tovább üzemelhetnek. Egyébként a korábbi teljes lezárások idején is működhettek, bár az előző járványhullám idején volt egy kisebb balhé abból, hogy ezt a szabályt egyesek kijátszották.