• Hétfőtől nem üzemel a párkányi Vadas Thermal Resort, mivel a járásuk átkerült a legszigorúbb, fekete besorolásba.

  • Szlovákiában eltérő szabályok vonatkoznak a wellnessfürdőkre, uszodákra, valamint a gyógyfürdőkre.

Szlovákiában járásonként határozzák meg a járványügyi szabályokat. Ezen belül a legszigorúbb intézkedések a feketével jelölt járásokban érvényesek. Sokáig a Magyarországgal szomszédos területek nem tartoztak ide, azonban a jövő héttől kezdődően az ország jelentős része „befeketedik” és már a legszigorúbb szabályok lesznek érvényesek.

Ez érinteni fogja az érsekújvári járást, így ottani fürdőket is. Ezek közé tartozik az Esztergommal szomszédos Párkányban működő Vadas Thermal Resort, amely már be is jelentette, hogy november 15-től a wellness központjukat, fedett uszodájukat és a szállodai részlegüket is bezárják.

Az enyhébb kategóriába eső járásokban található szlovákiai fürdőkben is már jóval szigorúbb szabályok vannak érvényben, mint Magyarországon. Így például a fürdőket csak oltottak, vagy a fertőzésen igazoltan átesettek látogathatják, illetve mindezt egy negatív teszttel is ki lehet váltani. Ezen felül a kapacitásukra is komoly korlátozások vonatkoznak. A fekete kategóriába sorolt járásokban viszont már a szállodáknak, fitnesztermeknek, aquaparkoknak, wellness fürdőknek is zárva kell tartaniuk, az éttermek pedig csak elvitelre adhatnak ki ételt.

Vadas párkányi termálfürdő

Ugyanakkor a gyógyfürdő minősítéssel rendelkező szlovákiai fürdők még a fekete besorolású járásokban is üzemelhetnek, mert ezek az ottani szabályozás szerint egészségügyi intézmények számítanak. A Szlovák Gyógyfürdők Szövetsége ennek kapcsán egy közleményt is kiadott. Ebben hangsúlyozzák, hogy fontos különbséget tenni a szállodák wellnessfürdői, az uszodák és az aquaparkok, valamint a gyógyfürdők között. „Az egyes gyógyfürdők orvosi beutaló alapján fogadják a betegeket, és minden olyan szolgáltatás és kezelés igénybe vehető, amely megfelel a világjárvány idején megszabott feltételeknek” – olvasható a szövetség közleményében.