• A hazai termálfürdők döntő többségében egyelőre semmiféle korlátozás nincs.

  • Néhány helyen azonban bevezettek új szabályokat, de fürdőnként eléggé eltérő módon.

Az előző járványhullámokkal ellentétben jelenleg nincsenek központilag előírt korlátozások a hazai fürdőkre vonatkozóan. Ettől függetlenül néhány létesítményben enyhébb – jellemzően a maszkhasználatra vonatkozó – szabályokat vezettek be. Illetve két fővárosi fürdő látogatottsága védettségi igazolványhoz kötött.

Más országokban ennél jóval szigorúbb korlátozások vannak érvényben. Az osztrák szabályokról, illetve a legutóbbi szlovákiai fejleményekről nemrég írtunk.

Kezdjük a komolyabb szabályokat alkalmazó fürdőkkel. A budapesti Aquaworld november 5-én vezette be a védettségi igazolvány bemutatásának a kötelezettségét. Ez a fürdő- és a szállóvendégekre egyaránt érvényes. A budai Irgalmasok Veli Bej fürdője is csak azok számára látogatható, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. (A Veli bej jelenleg nincs nyitva, majd november 19-től, péntektől látogatható újra).

Ahogy múltkor írtuk, november elseje óta a Budapest Gyógyfürdői Zrt. összes fürdőjében kötelező a maszkviselés a közösségi terekben, pénztáraknál, öltözőkben. A medenceterekre, szaunákra – nyilván – ez nem vonatkozik. Szigorított a legnagyobb hazai fürdőkomplexum, a hajdúszoboszlói Hungarospa is. A bejáratnál testhőmérsékletet mérnek (a vendégeknél és a dolgozóknál is), kézfertőtlenítésre kérik az érkező látogatókat, a gyógyászati részlegen kötelező a maszkhasználat, a fürdő többi közösségi terében pedig ajánlott.

Az Egri Termálfürdőben 12 éves kor felett minden vendégnek kötelező a maszkhasználat a közösségi terekben (pénztár, öltöző, folyosó), valamint a belépésnél a kézfertőtlenítés. Szintén kötelező a maszkviselés a Csokonyavisontai Gyógyfürdő belső tereiben. November eleje óta ugyanez a szabály vonatkozik – 6 év felett – a Kecskeméti Fürdőbe látogató vendégekre és a személyzetre is.

A komáromi Brigeto Gyógyfürdőben egyelőre pusztán abból áll a járványügyi szigorítás, hogy az előtérben egyszerre maximum 5 fő tartózkodhat. Mórahalmon a fürdőben megint csak más szabály érvényes, a maszkok használatát kizárólag a pénztárnál való sorban állás idejére kérik. Előbbihez hasonló szabály van érvényben a makói Hagymatikumban: a maszk viselése a bejáratnál, az ügyfélkapcsolati részen kötelező.