• A környező országok közül már Ausztriában is szigorították a fürdőkbe, uszodákba történő belépést.

  • November 8-tól lépett életbe az úgynevezett 2G szabály.

Szlovákiában és Romániában már néhány hete csak az oltottak, illetve a koronavírus-fertőzésen igazoltan átesettek léphetnek be a fürdőkbe (Szlovákiában ez negatív teszttel kiváltható). November 8-tól pedig Ausztriában további szigorítást jelentettek be a fürdők látogatására vonatkozóan.

Ez az úgynevezett 2G szabályt jelenti, azaz 12 éves kor felett a beoltott (geimpfte), vagy felépült (genesene) vendégek látogathatják a fürdőket. Ez persze nem pusztán a fürdőkre, hanem éttermekre, szépségszalonokra, fitnesztermekre és szállodákra is vonatkozik.

Az új szabály a korábbiakhoz képest főleg abban jelent szigorítást, hogy a friss negatív tesztet már nem fogadják el. Az oltás esetében a második adagtól (egyadagos oltás esetén az oltástól számított 22. naptól) nem telhet el több 270 napnál. A fertőzésen átesetteknél pedig a gyógyulástól számított legfeljebb 180 nap telhet el.

Érvényben van egy négyhetes átmeneti szabály is. Ez alapján az első oltást már megkapott vendégek is beléphetnek a fenti helyekre, amennyiben egy friss negatív tesztet is bemutatnak.

Miután a fürdők kapacitása az új szabályok szerint korlátozott, ezért arra kérik a vendégeket, hogy előzetesen online regisztráljanak, vagy eleve így vásárolják meg a belépőjüket. Mindezeken túl a fürdők számára extra fertőtlenítési kötelezettséget is előírtak.

Therme Wien BécsA szigorításról az elmúlt héten döntöttek és az akkori hírek szerint ezek a szabályok az idei év végéig egészen biztosan érvényben maradnak Ausztriában.