• A Hegyközszentmiklósi Gyógyfürdő szomszédságában egy újabb fürdőt épít a Királyhágómelléki Református Egyházkerület.

  • A két termálfürdő nem egymás konkurense lesz, hanem szimbiózisban fognak működni.

A kevesebb mint ezer lakosú Hegyközszentmiklós a határ romániai oldalán található. Az itt működő termálfürdőt Magyarországról is sokan látogatják, hiszen a létavértesi határátkelőtől mindössze 18 kilométert kell utazni a fürdőhöz. A nagy termálmedencével és egy kicsi, szezonálisan üzemelő gyermekmedencével rendelkező gyógyfürdő éppen idén ünnepelte a fennállásának 50. évfordulóját, ugyanis 1971. május 1-jén nyitották meg.

A mai fürdő elődjét a helyi termelőszövetkezet dolgozói építették, majd 1991-ben átkerült a református egyházhoz. Az elmúlt években több fejlesztést is megvalósítottak, főként a szálláshelyek terén, továbbá egy éttermet is kialakítottak.

Az Ér hangja tudósítása szerint hamarosan egy újabb fürdővel bővül Hegyközszentmiklós. A jelenlegi gyógyfürdővel szomszédos területen ugyanis a Királyhágómelléki Református Egyházkerület – EU-s támogatás révén – egy szabadidőközpontot épít.

A terv az, hogy a meglévő és az új fürdő kiegészítse egymást és még több pihenni, gyógyulni vágyó vendég érkezzen a településre. Árus Csongor László lelkipásztor és a jelenleg is működő gyógyfürdő vezetője elmondta, hogy náluk inkább olyan fejlesztések történtek, amelyek nem lesznek majd a szomszédban. Az új fürdőben bővebb lesz a medenceválaszték, viszont étteremmel, szálláshelyekkel nem rendelkeznek, így szimbiózisban fog létezni egymás mellett ez a két intézmény.

Hegyközszentmiklós fürdőfejlesztés

Az egymillió euróból épülő új fürdőben hideg vizes, valamint termálvizes medencét, továbbá két gyermekmedencét alakítanak ki. A leendő fürdő nyereségét az egyházkerület vezetősége szociális, diakóniai és szórványgondozási feladatokra szeretné fordítani. Amennyiben az építkezés megfelelő ütemben halad, akkor jövő tavaszra elkészülhet az új fürdő.