• Hétfőtől nem üzemelhetnek Ausztriában a fürdők minimum tíz napig.

  • Sőt, gyakorlatilag teljesen leáll a turizmus és a vendéglátás.

  • Nem nyithatnak ki az éttermek, a szállodák pedig csak üzleti célú utazókat fogadhatnak.

Ausztriában már eddig is jóval szigorúbb járványügyi korlátozások voltak érvényben, mint nálunk. Ennek a fürdőket érintő vetülete kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy november 8-tól bevezették a 2G szabályt, ami azt jelentette, hogy csak oltott, vagy a fertőzésből igazoltan felépült vendégek látogathatják a fürdőket. Ez annyiból jelentett szigorítást, hogy korábban egy friss negatív tesztet is elfogadtak a belépésnél.

Ma azonban kiderült, hogy a kedvezőtlen járványügyi adatok miatt hétfőtől, azaz november 22-től teljes lezárás jön Ausztriában. Ez 10 napon át biztosan érvényben marad, majd újra értékelik a helyzetet. A cél az, hogy legkésőbb december 13-án véget érjen a zárlat.

Mindez azt jelenti, hogy Ausztriában erre az időszakra gyakorlatilag leáll a turizmus. A szállodák kizárólag üzleti célból utazó vendégeket fogadhatnak. A fürdőknek és az uszodáknak pedig be kell zárniuk, de egyébként a síterepek sem használhatók és az éttermek sem nyithatnak ki. A fő szabály ugyanis az, hogy a lakóhely csak munkavégzés, vásárlás, egészségügyi szolgáltatások igénybevétele esetén, illetve a legszükségesebb esetben hagyható el. Minden zárt helyen FFP2-es maszk viselése szükséges.

Loipersdorf Ausztria termálfürdő

A terv az, hogy a zárlatot majd első körben az oltottak számára oldják fel. 2022 február elsejétől kezdődően pedig kötelező lesz felvenni a koronavírus elleni védőoltást.