• A Magyar Közlöny szerint a fürdők, uszodák dolgozói számára kötelező a maszkviselés.

  • Azonban egyes fürdőkben ennél szigorúbb szabály is érvényben lehet, így érdemes erre a vendégeknek is felkészülni.

Az előző járványhullámok alatt volt már olyan időszak, amikor a fürdők zárt közösségi terein belül az éttermekben, büfékben kötelező volt a maszk viselése. Bár sokan imádják ezt hangoztatni, de olyan szabály soha nem volt, hogy magukban a medencékben, vagy akár a szaunákban viselni kellett volna. Jelenleg annyiból kicsit keszekusza a helyzet, hogy van egy központi szabályozás, de az egyes fürdők szigorúbb szabályokat is hozhatnak.

Bár a tegnapi bejelentés alapján azt lehetett sejteni, hogy általánosságban is visszatér a maszkhordási kötelezettség zárt terekben, de a friss Magyar Közlöny szerint erről nincs szó. A november 20-tól érvényes szabály szerint ugyanis az uszodákban, közfürdőkben történő munkavégzés során kötelező csak a maszk viselése.

Magyarán a vendégekre vonatkozóan nincs ilyen általános szabály. Egyébként a szálláshelyekre is ugyanez lesz érvényes, azaz az ott dolgozóknak kötelező a maszk viselése.

Viszont a fürdők hozhatnak ennél szigorúbb előírást az orrot és a szájat eltakaró maszkokra vonatkozóan. S ahogy nemrég összegyűjtöttük, sok helyen már hoztak is. Ezen a téren ahány fürdő, annyiféle szokás van érvényben. Egyes helyeken csak a gyógyászati részlegeken kötelező, máshol a medencetereken kívül mindenhol, de arra is akad példa, hogy csak a pénztárnál való sorban állás idején kérik a maszkok használatát.

Általános tanácsként az mondható el, hogy ha fürdőbe indulunk, akkor biztos, ami biztos alapon vigyünk magunkkal maszkot is.