• Hamarosan talán már tényleg megnyithatják a 2015 decembere óta zárva tartó galántai termálfürdőt.

  • A járványhelyzet persze még közbeszólhat.

“Most derült ki, hogy az elmúlt 8 évben bármikor beomolhatott volna a népszerű fürdő tetőszerkezete” – ezt 2016 elején írtuk a Szlovákiában, a magyar határtól 60 kilométerre található Galánta város termálfürdőjéről. A létesítményt teljesen váratlanul 2015 decemberében zárták be, majd pár héttel később kiderült, hogy komoly tervezési és kivitelezési hiányosságok történtek a 2007-ben átadott fürdőnél.

A Galandia azóta is zárva tart, ugyanis nem volt egyszerű a tulajdonos önkormányzatnak kisakkoznia, hogy miként történjen meg a felújítás. Külön nehezítő tényezőnek számított, hogy annak idején 4 millió euró EU-s támogatást is kaptak a fürdő építéséhez, s felmerült annak a veszélye, hogy ezt vissza kell fizetniük. Erre végül haladékot kaptak idén december 31-ig, azaz addig meg kell nyitni a fürdőt.

Igazából idén került sínre a fürdő ügye. A város 962 ezer euró támogatást biztosított a felújítási munkákra. Bár a nyár végére nem sikerült megnyitni, de úgy tűnik, hogy az év hátralevő részében már nyitásra kész lehet a Galandia. Nemrég Peter Paška, Galánta polgármestere posztolt egy fotót az egyik vízzel töltött medencéről. Valamint tegnap már az Új Szó is arról írt, hogy november 30-án megkaphatja a fürdő a használatbavételi engedélyt. Addig is próbaüzemet tartanak, hogy kiderüljenek az esetleges hiányosságok.

Galánta termálmedence Szlovákia

Bár azt is megemlítik, hogy könnyen lehet, az újranyitást egyből zárás követi a járványhelyzet miatt. Szlovákiában ugyanis járásonként eltérőek az érvényben lévő korlátozások. Galánta járás még nem tartozik a fekete zónába, ami azt jelenti, hogy ha csökkentett kapacitással is, de üzemelhetne a fürdő. Viszont az előfordulhat, hogy a nyitás idején kerül majd át a legszigorúbb kategóriába a járás.