• Most derült ki, hogy az elmúlt 8 évben bármikor beomolhatott volna a népszerű fürdő tetőszerkezete.

  • Nem is biztos, hogy javíthatóak a szerkezeti hibák.

  • S ha mindez nem lenne elég: termálfürdőnek hívták a Galandiát, pedig nem is volt termálvizük.

A héten a szlovákiai sajtóban kiemelt hírként szerepelt – a magyar államhatártól körülbelül 60 kilométerre található – Galánta település fürdője. A Galandia Termál Centrum nevet viselő létesítményről ugyanis kiderült, hogy a 2007-es megnyitása óta életveszélyes volt. A tetőszerkezet lényegében bármikor beomolhat, akár egy nagyobb havazás komoly problémát okozhatna. Mindezek ellenére a Galandia fürdő tavaly decemberig gond nélkül üzemelt.

A galántai fürdő építésére 2005-ben nyert uniós támogatást a település. Átszámítva a fürdőkomplexum felépítése több mint kétmilliárd forintba került, aminek a felét állta az Európai Unió. A 2007 nyarán megnyitott fürdő hamar kedveltté vált, főleg nyaranta volt sok vendégük. Az elmúlt években azonban komoly pénzügyi problémáik voltak a gyenge őszi-téli vendégforgalom miatt. Ezért a város tulajdonában lévő fürdőnek másfél éve 50 ezer eurós kölcsönt is adott Galánta önkormányzata.

Az épülettel kapcsolatos gondokról először tavaly decemberben írt a Paraméter.sk. A portál szerint a mindössze 8 éves fürdőépület szerkezetileg felújításra szorul, ezért elképzelhető a Galandia Termál Centrum bezárása. Igazuk lett, egy nappal később lakat került a fürdőre, a hivatalos indoklás szerint a szükséges karbantartások elvégzése után idén tavasszal, vagy legkésőbb nyáron újra megnyithat a fürdő.

 

Galánta termálfürdő

A héten azonban kiderült, hogy a baj nagyobb, mint gondolták. Az ujszo.com beszámolója idézi Galánta polgármesterét: “Elképesztő a Galandia termálfürdő állapota”. Erre akkor derült fény, amikor az épület magas energiafogyasztása miatt műszaki vizsgálatokba kezdtek és azzal szembesültek, hogy a tető bármikor beomolhat. Ráadásul ez nem új keletű dolog, az elmúlt nyolc évben bármikor történhetett volna egy katasztrófa. A termálfürdő építészének a neve nem is szerepel a Szlovák Építészkamara jegyzékében. Sőt, az épület tervezésekor figyelmen kívül hagyták a statikus javaslatait.

A bezárás előtt 4 nappal készült ez a fotó a már akkor is életveszélyes fürdőben:

Galandia termálfürdő Mikulás

“Az épület acélszerkezete nem felel meg az előírásoknak, a gerendák túlterheltek, az acélszerkezet rozsdásodik, a csúszdák nem használhatók” – sorolta a polgármester a statikai jelentés megállapításait. Komoly gondokat jelenthet Galánta számára az is, ha esetleg az Európai Unió visszafizetteti a fürdő építésére nyújtott támogatást.

Mindezek mellett az már apróságnak tűnik, hogy a létesítmény elnevezése is csalóka volt, hiszen – mint kiderült – nem is termálvizet használtak. A fürdő anyagi problémáihoz a víz melegítésének magas energiaigénye is hozzájárult. Egyes szlovák sajtóértesülések szerint benne van a pakliban, hogy a szerkezeti problémák miatt már nem lehet újranyitni a Galandia élményfürdőt.

Pedig, ahogy a képeken is látszik, szép fürdőről van szó.

 

Magyarországon is vannak félresikerült fürdőfejlesztések, de azokat legalább nem fenyegeti az összeomlás. Ide kattintva elolvashatja legújabb cikkünket a Budapesti Rác fürdőről, ami az átépítése után még egy percet sem üzemelt, de már most látszik, hogy több mint egymilliárd forintot kellene a felújítására költeni.