• Az elmúlt évben Kaposvár és Igal érte el a legmagasabb vendégéjszakaszámot Somogy megyében, ha pusztán a termálfürdővel rendelkező településeket nézzük.

  • Néhány somogyi termálfürdős üdülőhelynél azért megmutatkoztak a felmérés korlátai is.

Az országos adatokhoz hasonlóan egyes megyék esetében is megnézzük, miként alakult 2021-ben a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a termálfürdővel rendelkező településeken. Ehhez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait vettük alapul.

Somogy megyéről régóta az a véleményünk, hogy a termálfürdők tekintetében még rengeteg kiaknázatlan lehetőséget rejt. S itt nem pusztán azokra a somogyi településekre gondolunk, ahol lehetne fürdő, de nincs, hanem a meglévő – termálfürdővel rendelkező – üdülőhelyekre is. Az itteni gyógyvizes, termálvizes fürdővel rendelkező települések sokkal jobbak és vonzóbbak annál, mint ami a puszta vendégforgalmi adatokból látható.

Fontos hangsúlyozni, hogy a lenti adatok nem a termálfürdők népszerűségét mutatják, hanem a településeken regisztrált vendégéjszakák számát. Azon belül is a kereskedelmi szálláshelyeket (a KSH csak ezt méri). Emiatt a szobakiadók, kis apartmanok kiesnek a KSH-s adatközlésből. Így fordulhat elő az, hogy az amúgy nagyon jó termálfürdővel rendelkező Buzsák község nem is szerepel az adatsorban, azaz náluk nincs kereskedelmi szálláshely. Marcali esetében pedig azt jelezte a KSH, hogy „adatvédelem miatt” nem közöl adatokat. Utóbbi akkor fordul elő, ha csak egy kereskedelmi szálláshely működik az adott településen és így a statisztikából visszakövetkeztethető lenne a vendégforgalmuk.

A konkrét adatokra rátérve, 2020-hoz hasonlóan a megyeszékhely, Kaposvár érte el a legmagasabb vendégéjszakaszámot. Ez igaz akkor is, ha pusztán a belföldi adatokat és akkor is, ha csak a külföldi turisták adatait nézzük. A következő években Kaposvár vendégforgalma jelentősen nőhet is, hiszen a Virágfürdő szomszédságában egy négycsillagos szálloda is épül.

Kaposvár Virágfürdő élményfürdő

Vendégforgalom terén második a kitűnő gyógyfürdőjéről ismert Igal. A belföldi és a külföldi forgalom tekintetében is övék a megyei ezüstérem. A teljes vendégéjszakaszám alapján Csokonyavisonta a harmadik és fürdőfejlesztést tervező Nagyatád a negyedik. Azonban ha csak a belföldi éjszakákat nézzük, akkor fordított közöttük a sorrend.

Legnépszerűbb somogyi termálfürdős települések a teljes vendégforgalom alapján – 2021 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Kaposvár 17.947
2. Igal 14.746
3. Csokonyavisonta 11.005
4. Nagyatád 10.775
5. Csurgó 3705
6. Barcs 1991

Legnépszerűbb somogyi termálfürdős települések a belföldi vendégforgalom alapján – 2021 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Kaposvár 15.597
2. Igal 12.879
3. Nagyatád 10.298
4. Csokonyavisonta 9621
5. Csurgó 3674
6. Barcs 1549

Legnépszerűbb somogyi termálfürdős települések a külföldi vendégforgalom alapján – 2021 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Kaposvár 2350
2. Igal 1867
3. Csokonyavisonta 1384
4. Nagyatád 477
5. Barcs 442
6. Csurgó 31

Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján