• Talán meglepő, de Magyarország egyik legnagyobb múltra visszatekintő gyógyfürdője Nagyatádon található.

  • A somogyi város benyújtott egy pályázatot a fürdő fejlesztésére.

  • A legoptimistább forgatókönyv szerint akár már idén elkezdődhetnek a munkálatok.

A Somogy megyei Nagyatádon 1906-ban találtak termálvizet, amire alapozva 1907-ben nyitották meg a fürdőt. A hangulatos gyógyfürdő jelenleg is üzemel, sokan esküsznek a nátrium-hidrogénkarbonátos nagyatádi gyógyvíz hatására, ráadásul még gyógyvizes úszómedencéje is van a fürdőnek, ami nem túl gyakori.

Jó hír a fürdőt kedvelőknek, hogy a Nagyatád híroldala, az Atádhír beszámolója szerint a város pályázatot nyújtott be a Magyar Turisztikai Ügynökséghez a gyógyfürdő fejlesztésére. A létesítmény teljes modernizációja mintegy 2,7 milliárd forintba kerülne, ebből most az első ütem finanszírozására pályáznak, ami mindegy 1,2 milliárd forintot jelent.

Az első fejlesztési ütemben növelnék a kezelőhelyiségek, közösségi terek, öltözők területét. Cserélnék az épület közműveit, az elektromos hálózatot, a vízelvezető rendszert. Felújítanák az épület homlokzatát, így hasonló lenne, mint amilyen az 1900-as évek elején volt. Mindezeken túl egy új termálkutat is fúrnának.

Összességében tehát egy modern, de patinás külsejű gyógyfürdője lehetne Nagyatádnak.

Mindez mikorra valósulhatna meg? Amennyiben a pályázat kedvező elbírálásban részesül és a közbeszerzési eljárás is minden gond nélkül lezajlik, akkor akár már idén év végén elindulhat a beruházás. Ez azt jelentené, hogy 2024-re fejeződhetne be a fejlesztés, legalábbis a legoptimistább verzió szerint.

Egy látványtervet is bemutattak a Nagyatádi Gyógyfürdő felújításáról: