• A vidéki termálfürdős települések közül Hévízen a legmagasabbak a négyzetméterárak, de a többi hasonló üdülőhelyen is mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki üdülőt, házat, vagy lakást venne.

  • Berekfürdőn egy év alatt a duplájára ugrottak az átlagos négyzetméterárak.

2021-ben a hazai ingatlanpiacon a korrekción túlmutató, jelentős áremelkedés ment végbe, majd a kínálati árak növekvő dinamikájával folytatódott tovább. Az fizetőképes kereslet élénkülésében nemcsak a gazdasági és munkaerőpiaci helyreállás, hanem az új otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások is befolyásoló szereppel bírtak.

Tavaly a vidéki régiókban kiemelkedő mértékben emelkedtek az ingatlanárak, de Budapesten is – stagnálást követően – drágulás volt tapasztalható. Az országos négyzetméterár növekedési üteme 15 százalék volt. A következő elemzésből kiderül, az országos átlaghoz képest hogyan mozogtak az árak azokon a vidéki településeken, ahol a fő vonzerőt a termálfürdő jelenti.

Rekordmértékben nőttek az ingatlanárak vidéken

A vidéki régiókban az eladó ingatlanok esetén rekord mértékű, átlagosan 19 százalékos áremelkedést regisztrált az ingatlannet.hu hirdetési portál. A vidéki piac fellendülése egyértelműen összefügg a kormányzati kedvezmények bevezetésével, az otthonteremtési program elemei erős árfelhajtó hatással bírtak a kínálati oldalon. A legtöbben érthetően a falusi csokot igényelték az állami támogatások közül. Ezzel szemben a keresleti oldalon ösztönzőleg hatottak a folyamatosan emelkedő budapesti lakásárak, a kedvező hitelkonstrukciók, valamint a 2020-ban elhalasztott adásvételek is újra az előtérbe kerültek.

Dunántúl termálfürdő ingatlanpiacA dunántúli térségben átlag feletti, 19 százalékot megközelítő éves árdinamika volt megfigyelhető az ingatlanárak esetén, míg a legkisebb mértékben – átlagosan 6,9 százalékkal – az Alföldi nagyrégió településein emelkedtek a kínálati árak. A Balaton térségének ingatlanpiaca 2021-ben is kiemelkedő mértékű, átlagosan 30 százalékot meghaladó négyzetméterár-drágulást produkált a portál adatai szerint.

Észak-Magyarország termálfürdő ingatlanpiac

Jelentős áremelkedés ment végbe a fürdővárosokban

A Dunántúlon a Balaton mellett a folyamatosan bővülő munkahelyek és a főváros közelsége is kecsegtető volt a vevőjelöltek számára. A jelentős gyógyfürdő-komplexumokkal rendelkező térségben kétszámjegyű áremelkedés ment végbe az eladó ingatlanok négyzetméter ára esetén, éves szinten. A sárvári térségben az éves ingatlanár-növekedés megközelítette a 14 százalékot, míg Bükfürdőn csaknem negyedével nőttek a négyzetméterenkénti átlagárak 2021-ben, de 20 százalékot meghaladó drágulás érintette Zalakaros ingatlanpiacát is.

Az Észak-Magyarországi régióban az éves ingatlanár-emelkedés 13,5 százalék volt a portál statisztikái szerint. A térségben rögzített áremelkedést meghaladó – 20,2 százalékos – áremelkedés ment végbe a csodás sódombnak is otthont adó Egerszalókon. A Bükk-vidék nyugati és déli lejtőin található fürdővárosokban 17 százalékos volt az éves áremelkedés.

Alföld termálfürdő ingatlanpiacAz Alföldön csupán átlagosan 7 százalékos drágulás jellemezte az eladó ingatlanokat. Az ország keleti, délkeleti részén található fürdővárosokban mégis 30 százalékot is meghaladta az éves áremelkedés mértéke az eladó ingatlanok esetén, hiszen a fürdők nem csak kedvelt turisztikai célpontok, hanem az egészségügyben és a munkaerőpiacon is jelentős szerepet töltenek be. A legnagyobb mértékben a Berekfürdőn meghirdetett ingatlanok kínálati ára emelkedett, egy év alatt több, mint duplájára.

Nyitókép: Hévíz a magasból, H. Szabó Sándor felvétele