• Komoly befektető kezébe adná az önkormányzat az Igali Gyógyfürdőt.

  • Az eladási szándékot azzal indokolják, hogy nincs elég forrása a kisvárosnak a fürdő fenntartására és fejlesztésére.

Idén augusztusban ünnepli megnyitásának 60. évfordulóját az Igali Gyógyfürdő. A Somogy megyei fürdő annak idején a helyi és környékbeli lakosok összefogásával nyithatta meg a kapuit és hamar közkedvelt termálfürdővé vált. Ehhez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy a Balaton déli partjától mindössze 40 kilométerre található a település, így a hűvösebb nyári napokon sok tónál üdülő turistának is Igal a „B terve”.

A fürdő jelenleg az önkormányzat tulajdonában van, azonban a Turizmus.com cikke szerint ebben hamarosan változás lehet. „Igal büszke a fürdőjére, de mivel az önkormányzatnak jelenleg, és várhatóan a jövőben sem jut elegendő forrása a fenntartására és fejlesztésére, a város eladja, pontosabban komoly befektető kezébe kívánja adni a fürdőt” – nyilatkozta Obbás Gyula, Igal polgármestere.

A tavalyi vendégforgalmuk kapcsán azt is elmondta a kisváros első embere, hogy 2021 nyarán 100 ezer vendég kereste fel a gyógyfürdőt. Ezen belül az augusztus rekordforgalmat, 44 ezer látogatót hozott számukra, az egész évet nézve pedig 200 ezer vendégük volt. Sok külföldi is felfedezte magának az Igali Gyógyfürdőt, amit jól mutat, hogy már 300 igali ingatlannak külföldi – elsősorban német, osztrák, holland – tulajdonosa van.

Igal gyógyvizes fürdő ősszel

Nehéz előre megmondani, hogy mit jelenthet az eladás a fürdő szempontjából. Akadnak példák nagyon jól menedzselt, magánkézben lévő fürdőkre. Elég csak a tiszakécskei Barack Thermal Resortra gondolni, ami nem is csak egy termálfürdő, hiszen egy komplett üdülőközponttá fejlesztették az egykori Tiszta-parti Gyógyfürdőt. Persze látni példákat arra is, hogy egy privát tulajdonos sem jó gazdája egy fürdőnek…

Egyébként az Igali Gyógyfürdő kapcsán már a 90-es évek legvégén is felmerült egy magánbefektető bevonása. Egészen pontosan 1999-ben arról szóltak a hírek, hogy a kínai Kaisheng Holding 20 millió dollárt fektet be a fürdő és környékének fejlesztésébe. (Akkortájt egyébként éves szinten feleannyi vendéget fogadott a fürdő, mint a pandémia által sújtott 2021-es esztendőben). 1999-ben a gyógyfürdő fejlesztése mellett egy 100 házas apartmanparkról, 300 szobás, négycsillagos szállodáról és egy vízpalackozó üzemről szóltak a hírek, valamint kínai gyógyászati szolgáltatásokat is bevezetett volna az új tulajdonos.

Az önkormányzat annak idején is azzal indokolta a befektető bevonásának szükségességét, hogy nincs forrásuk a gyógyfürdő fejlesztésére. Igaz, akkor a kínaiakkal végül csak a szándéknyilatkozatig jutottak, maga az üzlet nem jött létre.