• Statikai problémák vannak a 2022-ben bezárt Júlia Fürdővel, ráadásul a termálkút is felújításra szorul.

  • Ettől függetlenül Nyíregyházán keresik a megoldást a fürdő újraindítására és fenntartására.

A mögöttünk álló hétvégén megnyitotta kapuit a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található Tófürdő, ahol termálvizes medence is található. Ráadásul tavalyi jegyárakkal várják a vendégeket. A szintén sóstógyógyfürdői Aquarius Élményfürdőt pedig legutóbb az egész kedvező nyugdíjas akcióik kapcsán emlegettünk.

A nyíregyházi Júlia Fürdőről azonban mostanában nem lehetett új információkat hallani. A termálfürdő 2022 októberében zárták be, akkor még a megugró energiaárak miatt. Később azonban kiderült, hogy olyan műszakai problémák adódtak, amelyek egyelőre nem teszik lehetővé az újranyitást.

Nyíregyháza város honlapján Matavovszky Dániel, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott a zárva tartó fürdő helyzetéről. Elmondta, hogy sokféle téves és félinformáció terjed a városban a Júlia Fürdővel kapcsolatban. Az intézmény továbbra is a város tulajdonában van, de Nyíregyháza méltán kedvelt fürdője több probléma miatt sem nyithat ki, zárva tartása mögött két fő ok húzódik meg.

Matavovszky Dániel elmondása szerint elsődlegesen statikai problémák nehezítik meg újranyitását, amelyek egy 2007-es szakszerűtlen vizesblokk-felújítás következményei. Habár a hibát 2012-ben javították, a korábbi műszaki hiányosságok időközben annyira elkorrodálták a födémen lévő acélszerkezetet, hogy veszélyessé vált az épület. Ennek következtében az érintett szintet le kellett zárni, mivel az nem üzemeltethető biztonságosan.

Júlia Fürdő Nyíregyháza

Később egy városszerte zajló program részeként a fürdő energetikai felújításon esett át, amely a két meglévő műszaki probléma megoldására nem terjedt és nem is terjedhetett ki, mert a fejlesztés más céllal valósult meg.

Szintén probléma van a fürdőt ellátó termálkúttal. Az 1960-as években fúrt kút vízhozama folyamatosan csökkent. 2012-ig úgy használták ezt a kutat, hogy úgynevezett frekvenciaváltót nem építettek be. Ez azt jelenti, hogy a szivattyú folyamatosan teljes fordulaton üzemelt, így a vízadó réteget idővel tönkretette, bár a kút életkora is elegendő ahhoz, hogy kevés vizet adjon. 2012-ben volt egy rekonstrukció, újraszűrőzték a kutat, a csővezetéket felújították, és frekvenciaváltót helyeztek el. Ez enyhítette ugyan a problémákat, de nem tudta teljesen megoldani, és a mai napig sem ad elegendő vizet ahhoz, hogy üzemelni tudjon a fürdő – nyilatkozta a vezérigazgató. A megoldás a kút újrafúrása lenne.

Júlia Termálfürdő

S ha mindez nem lenne elég, az utolsó időszakban a Júlia Fürdő látogatószáma sem alakult túl jól. Egy átlagos hétköznapon ugyanis 200-250, hétvégén pedig 300-350 vendég látogatta a termálfürdőt, ami gazdasági szempontból nem elegendő.

A vezérigazgató hangsúlyozta, az önkormányzat jelenlegi célja nem az ingatlan eladása, hanem annak megmentése. A polgármester részletes tanulmányokat és jelentéseket kér, amelyek egy átfogó műszaki és gazdasági elemzést tartalmaznak. A jövőben döntenek arról, hogy milyen módon lehetne a Júlia Fürdőt fenntarthatóvá tenni. Ennek érdekében összetett műszaki és gazdasági szempontokat kell mérlegelni, hogy megtalálják a legoptimálisabb megoldást a fürdő újraindítására és fenntartására. Az biztos, hogy európai uniós forrásokra lesz szükség ahhoz, hogy újranyithassák a Júliát.

Nyíregyháza Júlia Fürdő nyakzuhany

Nemrég írtunk arról, hogy Miskolctapolcán fontos lenne termálvizet találni az új élményfürdő miatt. Itt olvashat erről.