• Jelenleg a Barlangfürdő távhővel melegített vizét használja a miskolctapolcai Ellipsum Élményfürdő.

  • Ez a megoldás nem gazdaságos, ezért tervben van, hogy egy saját termálkutat fúrnak az élményfürdőnek.

  • Hét évvel ezelőtt ezt már próbálták, de akkor nem jártak sikerrel.

Hétfőn fürdőbejárást tartottak a miskolctapolcai Ellipsum Élményfürdőben. Ezen Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere és Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója vett részt. A Minap.hu-nak elmondták, hogy a Barlangfürdőben már nem egyszer kellett kitenni a megtelt táblát is. Az Ellipsumnak ugyan még nincsen olyan ismertsége és jó híre, mint a Barlangfürdőnek, de szerintük ez a jövőben változni fog.

„Miskolc a fürdők és a turizmus városa. Ez látszik a turisztikai mérőszámokon is. Az, hogy ötcsillagos minősítést kapott az Ellipsum az élményfürdő kategóriában, reményeink szerint tovább fogja erősíteni a fürdők tekintetében egyébként is nagyon jó pozícióban lévő miskolci turizmust, amely 2023-ban már jelentősen növekvő számú vendégéjszakával büszkélkedhetett, elértük a 430 ezret” – mondta Szopkó Tibor.

Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a vendégek száma folyamatosan növekszik, és nemcsak a magyarok kedvelik a miskolci fürdőket, hanem megjelentek a külföldi, elsősorban a szlovák és lengyel turisták is. Akik elsődleges célpontja ma még a Barlangfürdő, de igyekszenek átcsábítani őket az Ellipsumba is.

A miskolci fürdőket üzemeltető társaság ügyvezetője arra is rámutatott, komoly probléma, hogy a fürdőnek nincs saját kútja, ezért a vizet a Barlangfürdőtől vezették az Ellipsumba, amit távhővel melegítenek. Ez az energiaválság hónapjaiban megoldhatatlan feladat elé állította a Miskolci Fürdők Kft. és a város vezetését, ezért döntöttek akkor a bezárás mellett. Tervben van, hogy egy saját kutat fúrjanak az Ellipsumhoz, mert anélkül rendkívüli kihívás a fürdő gazdaságos működtetése.

Németh Judit megjegyezte, a korábbi városvezetés már fúratott egy kutat, amit azonban visszatömedékeltek. A tervezett új kút egy optimálisabb helyen valósulhat meg, amint a feltételek adottak lesznek.

Az ügyvezető által említett kudarcos termálkútfúrásról annak idején mi is írtunk. Ez még 2017-ben, az Ellipsum építésének megkezdése előtt történt. Az eredeti terv ugyanis az volt, hogy a strandfürdő alatt melegebb vizet találnak, mint amit jelenleg a Barlangfürdő forrásai adnak. Ezzel egyrészt „besegíthettek” volna a Barlangfürdő vízellátásába, másrészt ez biztosította volna az – akkor még leendő – új fedett élményfürdő vízellátását is. Azonban 2017-ben a tervezett 800 méteres mélységben nem találtak 40-50 Celsius-fokos termálvizet, így enélkül vágtak bele a Ellipsum építésébe.

Ellipsum fürdő Miskolctapolca

A fürdőbejárásról a helyi televízió tudósítását itt nézhetik meg: