• A termálvizes fürdőzésnek sok pozitív hatása lehet, akár bizonyos egészségügyi problémák esetén, akár csak az általános közérzetünk szempontjából.

  • Bizonyos esetekben azonban a meleg vizű fürdők látogatása nem ajánlott.

A meleg vizes fürdőzés közvetlenül is kedvező hatást gyakorolhat számos betegségre, de emellett közvetett előnyei is lehetnek. Nemcsak a gyógyvizek terápiás tulajdonságaival lehet számolni, hanem a fürdők nyugtató környezetének pozitív hatásával is, ami segíthet a mindennapi stressz leküzdésében. Ez utóbbi sem elhanyagolható, mivel ennek akár a betegségek megelőzésében is szerepe lehet.

Azonban bizonyos esetekben a meleg vizes fürdőzés sajnos nem ajánlható. Ebből a szempontból nem számít, hogy az adott víz minősített gyógyvíz, termálvíz vagy egyszerűen csak melegített csapvíz. A lent felsorolt problémák többsége nem látszik rajtunk, az úszómester nem fog minket kiparancsolni a medencéből, de mindenkinek a saját jól felfogott érdekében fontos, hogy ezeket a szabályokat betartsa.

Több esetben a tilalom magától értetődő, vagy legalábbis annak kellene lennie. Ezek közé tartozik minden fertőző betegség, a nyílt, nedvedző sebek, vagy a lázas állapotok. Alapvetően nem ajánlott a fürdőzés az akut gyulladásos betegségeknél, különösen, ha ezeket láz vagy hőemelkedés is kíséri. Előbbiek közé tartozik minden aktív gyulladás, legyen az mandulagyulladás, emésztőrendszeri gyulladások vagy akár a fellobbant ízületi gyulladás is. Utóbbiaknak jellemzője, hogy az érintett ízület meleg, duzzadt, esetleg be is pirosodik.

Nem ajánlott a termálvizes fürdők látogatása extrém magas vérnyomás esetén, súlyos szívkoszorúér betegségben, szívelégtelenségben vagy szívinfarktust követő három hónapon belül. A szívbetegségeknél általánosságban sem javasoltak a nagyon magas hőmérsékletű medencék. Néhány évvel ezelőtt egy kardiológust kérdeztünk meg a szívbetegségek esetén alkalmazható fürdőkezelésekről és termálfürdőzésről. A szakorvos részletes tanácsait itt olvashatja.

Ugyancsak az ellenjavallatok közé sorolható a kiterjedt vénatágulat, a kezeletlen pajzsmirigy-túlműködés, a gyakori asztmás-, vesekő- és eperoham.

élményelemekkel felszerelt gyógymedence

Nyilván az ideális az lenne, hogy ha valakiben felmerülne ezzel kapcsolatban kérdés, akkor legalább a gyógyfürdőkben lehetősége lenne egy fürdőorvossal beszélni. Azonban kevés (és egyre kevesebb) gyógyfürdőben van arra mód, hogy bármikor orvossal konzultálhassunk.

A fentiek mellett néhány esetben a termálvizes fürdőzés ugyan nem tilos, de nem árt némi óvatosság. Ilyenek például a keringési rendellenesség nélküli szív- és érrendszeri betegségek, a magas vagy az alacsony vérnyomás, valamint az idős kor.

Az előbb említett esetekben két dologra figyeljenek: a medence vízhőmérsékletére és a vízben eltöltött időre. Keressék inkább a 35-36 Celsius-fokos, vagy ennél hűvösebb medencéket, ne a legmelegebbet. Fontos betartani az ajánlott fürdőzési időt, még akkor is, ha az adott medencénél nincs konkrét ajánlás, különösen, ha nem gyógyvízzel van feltöltve (a gyógymedencéknél kötelező az ajánlott időtartam kiírása). A meleg víz vérnyomásra gyakorolt erőteljes hatása miatt az utóbbiaknál is érdemes figyelni arra, hogy nagyjából 20-30 perc után tartsunk egy kis pihenőt.

A mi a helyzet a daganatos betegségeknél? Erről itt olvashatja korábbi cikkünket.

Ide kattintva Magyarország legújabb gyógyfürdőjéről olvashat.