• Hatalmas csapást mért a hazai fürdőágazatra a koronavírus-járvány.

  • Ez hátrányosan érinthet egyes tervezett fejlesztéseket is.

Amennyiben holnap véget érne a járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet és holnapután kinyitnának a fürdők, akkor is pocsék évet zárnának idén. A majdani nyitás után ugyanis még időbe fog telni, hogy visszatérjen a vendégek bizalma és újra visszaszokjanak arra, hogy lehet már szabadidős programokat tervezni. Ugyanakkor nem, hogy holnapután nem nyitnak ki a fürdők, hanem lassan már a nyári nyitás is inkább az optimistább verziók közé tartozik.

Mindez érinthet egyes folyamatban lévő fürdős fejlesztéseket is. Nagyobb beruházást jelentettek korábban be Miskolctapolcán, a strandfürdőhöz kapcsolódóan. Ugyancsak komoly fejlesztés zajlik Hajdúszoboszlón, a Hungarospa strandfürdői területén. Már a végéhez közeledik Debrecenben, az Aquaticum strandfürdő újjáépítése is. Utóbbinál májusi nyitásról volt szó – még a járvány előtti időszakban.

Nem tudni, hogy a fenti fürdőfejlesztéseket miként befolyásolja a mostani helyzet. Azonban az már biztos, hogy két budapesti beruházás csúszni fog. Az Azonnali.hu írt arról, hogy a budai Király Gyógyfürdő fejlesztésére még várni kell és ugyanez a helyzet a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdőbe tervezett csúszdaparkkal is.

A Király fürdő felújítása egyébként már eleve csúszott, hiszen eredetileg 2019-re tervezték. Tavaly nyáron viszont már arról lehetett hallani, hogy ez áttolódik 2020-ra.

Budapest törökfürdők Király fürdő

A csúszások nem meglepők, hiszen a fenti két fürdőt működtető Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. nem állami támogatásból, hanem saját forrásból finanszírozza a fejlesztéseit. Márpedig a kényszerű zárva tartás miatt az idei évre 8-9 milliárd forintnyi bevételkieséssel számolnak. Ez hatalmas összeg, hiszen a társaság az utolsó ismert üzleti évében, 2018-ban 15,2 milliárd forint árbevételt ért el. Azaz akár a bevételeiknek közel a kétharmadát is elveszthetik. S ha ez náluk így van, akkor hasonlóra számíthat az ország többi fürdője is.

Mindenesetre a budapesti gyógyfürdőket üzemeltető társaság a dolgozóit igyekszik megtartani.