• A patinás budai törökfürdő felújítása a jövő évben kezdődik, de felújítások várhatók a Széchenyi Gyógyfürdőben is.

  • A strandfürdők szempontjából nem volt teljesen ideális az idei nyár.

A Trend FM rádió vendége volt Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatója. A műsorban elhangzott néhány érdekesség és új információ is a budapesti fürdőkkel kapcsolatban.

A fővárosi fürdők vendégforgalma az elmúlt néhány évben hatalmasat ugrott. Idén várhatóan már közel évi 1,5 millióval több vendéget regisztrálnak, mint 2010-ben. A bővülésnek alapvetően két lába van, egyrészt megnőtt a fővárosba látogató külföldi turisták száma, másrészt a hazai vendégek is nagyobb számban látogatják a fürdőket. Ami csökken, az a NEAK által támogatott fürdőkezeléseket igénybe vevő vendégek száma, de ez országos tendencia.

Szintén az elmúlt évek trendje, hogy egyre több fiatal látogatja a budapesti fürdőket. Czinege Szilvia elmondása szerint ugyan például a Lukács Gyógyfürdő esetében továbbra is az idősebb korosztály a meghatározó, viszont minden más fürdőjükben nagyot ugrott a 30 év alatti látogatók száma.

Széchenyi GyógyfürdőA látogatószám növekedése kapcsán az értékesítési és marketing igazgató megjegyezte azt is, hogy komoly munkájuk van abban, hogy Budapest turisztikai térképére felkerültek a fürdők. Egyre több külföldi turista már célirányosan keresi a fürdőket is a fővárosi látogatása során. Vicces, de jó indikátornak számít ebből a szempontból a fürdőruhakölcsönzések csökkenő száma, hiszen ebből látszik, hogy egyre kevesebben vannak azok, akik ötletszerűen látogatnak el a termálfürdőkbe.

Hagyományosan megugrik a fiatal külföldi vendégek száma a Sziget Fesztivál ideje alatt is (elsősorban a Gellért és a Széchenyi fürdőben). Így volt ez idén is, bár a mértéke elmaradt a korábbi évektől. Ennek hátterében az áll, hogy kevesebb külföldi turista érkezett idén a Szigetre, mint korábban.

A nyári szezon – elsősorban a strandfürdők esetében – nagyban függ az időjárástól. Czinege Szilvia elmondta, hogy ebből a szempontból nem túl elégedett a lassan mögöttünk álló nyárral. Nekik ugyanis az az ideális, amikor nincs feltétlenül kánikula, de tartósan napos, meleg az idő. Ehhez képest ezen a nyáron nagyon hektikus volt az időjárás, gyorsan követték egymást a meleg és a viharos napok. Ez nem azt jelenti, hogy idén nem volt jó forgalma a fürdőiknek, de rekordot nem biztos, hogy döntenek.

Dagály fürdőSzóba kerültek a fürdőfejlesztések is. Legutóbb a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdőt nyitották meg. Várhatóan itt szeptembertől elérhetőek lesznek a NEAK által támogatott fürdőgyógyászati kezelések is. A fürdőben a kuriózumnak számító jódos-sós gyógyvíz csak egy pici medencében érhető el. Viszont azt tervezik, hogy kádfürdős kezelésként és esetleg egy nagyobb medencében is hozzáférhetővé teszik a különleges gyógyvizet.

Korábban arról volt szó, hogy már idén elkezdődik a Király Gyógyfürdő felújítása. Azonban Czinege Szilvia most erről már a jövő évi fürdőfejlesztéseik között beszélt. Szintén jövőre lesz esedékes egy felújítás a Széchenyi Gyógyfürdő esetében is, ami viszont a népszerű termálfürdő nyitvatartását nem fogja érinteni.

Király termál