• Új medencék a fedett részben és a belső udvaron, újabb pihenőterek, török zóna, wellness zóna.

  • Már körvonalazódik, hogy milyen lesz a felújított Király Gyógyfürdő.

  • Utoljára 1987-ben végeztek komolyabb felújítást a törökfürdőben.

Ahogy nemrég írtuk, a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő esetében már a kivitelezőt keresik, így hamarosan megkezdődhet a fürdő újjáépítése. A tervek szerint a fürdőt 2019-ben nyitják meg újra. Rá egy évre, 2020-ban egy újabb budapesti fürdőnél várhatók újdonságok, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. tervei szerint ugyanis akkora fog megvalósulni a Király Gyógyfürdő teljes körű felújítása.

A felújítás irányába tett első lépések közé tartozik, hogy a közelmúltban építészeti ötletpályázatot írtak ki a Király Gyógyfürdő rekonstrukciójára és bővítésére. A pályázat nyertesét decemberben fogják kiválasztani és jövő januárban a nagyközönség is megismerheti az ötletpályázat eredményét. Ez alapján készülnek majd el a felújítás konkrét tervei.

Nyilván az ötletpályázat eredményéből látszik majd igazán, hogy milyen lesz a megújuló Király Gyógyfürdő. Viszont már az ötletpályázat kiírásában is szerepelnek olyan kritériumok, amelyekből körvonalazódik a fejlesztések iránya.

Király Fürdő BudapestA Király az egyetlen olyan, jelenleg is működő fürdő a fővárosban, amit Buda török megszállása idején építettek. Apró érdekesség, hogy a fürdőnek nincs és soha nem is volt saját termálkútja, a vízellását mindig is a mai Lukács Gyógyfürdő területéről biztosították.

A Király Gyógyfürdő épülete műemléknek számít. A ma ismert formáját az 1954 és 1959 között végzett – régészeti feltárások eredményei alapján megvalósított – helyreállítás során nyerte el.

Mára a törökfürdő állaga rendkívüli mértékben leromlott, ami nem csoda, hiszen utoljára a 70-es és a 80-as években nyúltak komolyabban az épülethez. 1976-ban homlokzatrekonstrukciót végeztek, 1987-ben pedig felújították a kupolás tetőszerkezetet.

Mindezek miatt a fürdő átfogó felújítása szükséges. Nehezíti a feladatot, hogy egyszerre kell megőrizni a műemlék épület patináját és egy modern, a mai kor igényeinek megfelelő létesítményt faragni belőle. (Persze ezt nem lehetetlen megoldani, elég csak megnézni a Veli bej fürdőt).

Király Fürdő BudapestAmit már tudni lehet, hogy a fürdő főbejáratát a Fő utcáról a Ganz utcába helyezik át. A megújuló Király Gyógyfürdőt a funkcióját tekintve két részlegre tagolnák: török zóna, wellness zóna. A jelenlegi kazánház helyén pedig egy 20, vagy 25 méteres úszómedencét képzelnek el. Szintén az újdonságok közé fog tartozni, hogy a jelenlegi nyitott átriumot egy üvegtetővel fednék le.

Király Fürdő BudapestAmennyiben lehetőség van rá, akkor a törökfürdő részlegen újabb belső medencéket is ki kellene alakítani, továbbá új szauna- és pihenőegységre is szükség lenne. Szintén változás lesz, hogy a pihenőudvaron egy új, részben süllyesztett meleg vizes ülőmedence épülne – a meglévő értékes faállomány megtartása mellett.

Mindezeken felül szükség lesz a homlokzat és a teljes épületgépészeti- és elektromos hálózat felújítására is. A fürdő rekonstrukciója egy ütemben fog megvalósulni.