• Összegyűjtöttük a tíz legmagasabb árbevételű fürdőüzemeltető társaságot.

  • Tavaly mind a tíz cégnek nőtt az árbevétele, ami együttesen 40 milliárd forintot tett ki.

  • A listavezető előnye hatalmas, a legmagasabb árbevétel-arányos nyereséget viszont egy Heves megyei fürdő produkálta.

2018-ban üzleti szempontból jó évük volt a legnagyobb hazai fürdőüzemeltetéssel (is) foglalkozó társaságoknak. A tíz legnagyobb fürdőüzemeltető társaság együttes árbevétele meghaladta a 40 milliárd forintot. Ez 3,5 milliárd forinttal több, mint a cégek 2017-es árbevétele. Egyébként mind a tíz cégnek nőtt tavaly az árbevétele és két fürdő kivételével mindegyik nyereséget is termelt, némelyik nem is keveset.

Azt ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy nehezíti a fürdőüzemeltető cégek összehasonlítását, hogy nem mindegyikük kizárólag csak fürdőt működtet, jó néhányan ugyanis szálláshellyel is rendelkeznek. Előfordul, hogy ez a szálláshely-szolgáltatás több pénzt hoz, mint maga a fürdő (például a budapesti Aquaworld esetén), máshol a teljes árbevételen belül csak egy viszonylag kisebb részt ad (például a Zalakarosi Fürdőnél), vagy éppen semennyit, mint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nél.

A 10 legmagasabb árbevételű fürdőüzemeltető társaság 2018-ban:

10. Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. – Árbevétel: 1,4 milliárd forint

A Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található fürdőket, a Hotel Fürdőházat és a városközpontban lévő Júlia Fürdőt üzemeltető társaságnak nőtt tavaly az árbevétele. Ez a trend tovább folytatódhat, hiszen jelentős fejlesztések zajlanak Sóstógyógyfürdőn. Ugyanakkor az adózott eredményük negatív volt, 14 millió forint veszteséggel zárták a tavalyi évet.

Nyíregyháza Sóstó Tófürdő9. Gyulai Várfürdő Kft. – Árbevétel: 1,43 milliárd forint

A tavalyi hasonló összeállításunkban a tizedikek voltak, azaz egy helyet előre tudott lépni a Várfürdőt és az AquaPalota élményfürdőt is működtető társaság. A cég adózott eredménye jelentősen nőtt tavaly és elérte a 315 millió forintot.

Gyulai élményfürdő8. Zalakarosi Családi-, Élmény- és Gyógyfürdő Zrt. – Árbevétel: 1,83 milliárd forint

Egy év alatt közel 200 millió forinttal nőtt a Zalakarosi Fürdőt működtető cég nettó árbevétele. Megugrott a nyereségük is, ami meghaladta a 300 millió forintot. Jelenleg is fejlesztések zajlanak a fürdőben, így a következő években is kedvezőek a termálfürdő üzleti kilátásai.

Zalakaros gyógyfürdő7. Büki Gyógyfürdő Zrt. – Árbevétel: 2 ,03 milliárd forint

Egy éve ilyenkor azt tippeltük, hogy megugorják 2018-ban a kétmilliárd forintos lélektani határt, s így is lett. Ezzel párhuzamosan a fürdő adózott eredménye több mint a két és félszeresével nőtt, s elérte a 378 millió forintot.

büki gyógyvíz6. Demjén Termál Fürdő Kft. – Árbevétel: 2,07 milliárd forint

Több mint 250 millió forinttal ugrott meg a demjéni termálfürdőt és Cascade barlangfürdőt is működtető társaság árbevétele, így már a 2 milliárd forint feletti sávba kerültek a Büki Gyógyfürdő Zrt.-hez hasonlóan. A privát tulajdonú demjéni cég évek óta elképesztően magas árbevétel-arányos eredményt produkál, s ez alól nem volt kivétel a 2018-as esztendő sem. A profitjuk 907 millió forintot tett ki. Ennél magasabb nyereséget tavaly csak a Budapest Gyógyfürdői Zrt. tudott felmutatni.

Demjén Barlangfürdő5. Sárvári Gyógyfürdő Kft. – Árbevétel: 2,24 milliárd forint

Tavaly 153 millió forinttal emelkedett az árbevételük, a nyereségük 2017-ben 211 millió, 2018-ban 214 millió forintot tett ki, azaz ezen a téren is javulást tudtak felmutatni.

Sárvár termálmedence4. Debreceni Gyógyfürdő Kft. – Árbevétel: 2,72 milliárd forint

Annak ellenére tudták több mint 340 millió forinttal növelni a nettó árbevételüket, hogy tavaly már nem nyitották meg az Aquaticum strandfürdőt. A vadonatúj strandfürdőfürdő jövőre várható átadása majd jelentősen megdobhatja a bevételeiket. A társaság egyébként az Aquaticum fürdőkomplexum mellett két szállodát – Aquaticum és Hotel Lycium – is üzemeltet. A beszámolójuk szerint ugyanakkor 142 millió forint veszteséggel zárták az elmúlt esztendőt.

Aquaticum gyerekbarát részleg3. Hungarospa Hajúszoboszlói Zrt. – Árbevétel: 5,14 milliárd forint

Nagy ugrást láthatunk az előző helyezetthez képest, a Budapesten kívüli fürdők sorából magasan kiemelkedik a Hungarospa, az árbevételük majdnem kétszerese a negyedik helyezettének. Egy év alatt közel 400 millió forinttal nőtt a Hungarospa Zrt. árbevétele, a nyereségük pedig 410 millió forintot tett ki. Ráadásul van ebben még növekedési tartalék, hiszen a következő években a strandi részen és a fedett élményfürdőben is várhatók fejlesztések.

Hungarospa tradicionális strand2. Aquaworld Zrt. – Árbevétel: 6,07 milliárd forint

Több mint 500 millió forinttal nőtt egy év alatt az árbevételük, az adózott eredményük pedig 559 millió forintot tett ki. A fővárosi Aquaworld fürdőt és a hozzá kapcsolódó hotelt működtető cég esetében a szálloda hozza a bevételek nagyobbik részét. Ugyanakkor a fürdőegység bevétele sem kevés: a fürdőből tavaly 1,35 milliárd, a gyógyászati és wellness szolgáltatásokból pedig 344 millió forint bevételük, azaz összességében 1,7 milliárd forintjuk származott, amivel önmagában is bekerültek volna a Top 10-be.

Aquaworld élményfürdő1. Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. – Árbevétel: 15,26 milliárd forint

A 13 budapesti fürdőt és strandot működtető, tavaly 4,4 millió vendégek fogadó társaság külön ligában játszik. Egészen elképesztő bevételt hoztak össze a fürdők üzemeltetéséből. Magasabb volt az árbevételük, mint az utánuk következő három cégnek együtt. Ráadásul 2017-hez képest kétmilliárd forinttal növelték a bevételüket. A profitjuk is rendkívül magas volt tavaly: 4,1 milliárd forintot tett ki.

S ha mindez nem lenne elég, még jelentősen tovább nőhet ez a bevétel, hiszen az idei lesz a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő első teljes éve, csakúgy, mint a felújított Dagály Strandfürdőnek. A nyáron megnyitják a pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő szabadtéri részét és hamarosan a Király Gyógyfürdő felújítása is elkezdődik.

Zsigmondy Klubkártya 2019 SzéchenyiKimaradt fürdők: néhány fürdő árbevétele a céges beszámolókból nem tudható meg, pedig biztosan ott lennének a Top 10-ben. A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházat nem egy cég, hanem kórház üzemelteti, így az esetükben nincsenek a fentiekkel összevethető árbevételi adatok.

Valószínűleg a legnagyobb forgalmú fürdő-szállók között van az egerszalóki Saliris Resort és a hozzá kapcsolódó Nosztalgia Strandfürdő. Ugyanakkor a létesítmény már a Hunguest Hotels Zrt. részét képezi, így konkrétan az egerszalóki fürdőkomplexumra vonatkozó adatok már nem állnak rendelkezésre. Valószínűleg nem kerülne be a Top 10-be, de hasonló a helyzet a szegedi Napfényfürdő Aquapolis fürdővel is, ami már szintén a Hunguest része.