• A legtöbb vendéget vonzó budapesti fürdőt 1,7 millióan, a legkisebb vendégszámút pedig kétezren keresték fel 2018-ban.

  • Némelyik termálfürdő már elérte a kapacitásának a határát, mások viszont még nagy növekedés előtt állnak.

A legnagyobb forgalmú magyarországi fürdőüzemeltető társaságnak számít a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. A társasághoz összesen 13 budapesti fürdő, illetve strand tartozik. Ezek az elmúlt évben 4,4 millió vendéget vonzottak, ami 7,3 százalékos növekedést jelent a 2017-es adatokhoz képest.

A 4,4 millióból 4,1 milliót tettek ki a fürdővendégek, 369 ezren pedig valamilyen gyógyászati szolgáltatást vettek igénybe. Amíg tavaly a fürdővendégek száma 334 ezerrel nőtt, addig gyógyászati szolgáltatást 29 ezerrel kevesebben vettek igénybe.

Érdemes megnézni, hogy a fővárosi fürdők közül melyek vonzzák a legtöbb vendéget. Az első helyezett nem lesz meglepő, hiszen a Széchenyi Gyógyfürdő népszerűsége töretlen. Az 1,7 milliós éves vendégszámuk elképesztően magas. Összehasonlításképpen: két és félszer annyi vendéget jelent, mint a népszerűségi toplista második helyén álló Gellért Gyógyfürdő vendégforgalma.

A tavalyi sereghajtónak a pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő számít, amit 2342-en kerestek fel. Ehhez azonban tudni kell azt, hogy a fürdőt – próbaüzemben – csak tavaly december 17-én nyitották meg és még messze nem üzemelt teljes kapacitással.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdőinek 2018-as vendégforgalma (fő) és változása 2017-hez képest (százalék)

Széchenyi Gyógyfürdő: 1.717.125 / Változás: +7,6% – Eddig sem kongott az ürességtől a Széchenyi, de tavaly tovább nőtt a vendégforgalmuk. Ez döntően a turisták számának növekedéséből ered, de a Zsigmondy Klubkártya révén a hazai vendégek száma is emelkedett.

Széchenyi Gyógyfürdő BudapestGellért Gyógyfürdő: 653.926 / Változás: +4,2% – Szintén a turizmus és a Zsigmondy Klubkártya fűtötte a vendégforgalom növekedését. A gyógyászatot igénybe vevők száma ugyanakkor csökkent, a tapasztalatok szerint sokan inkább a Paskál és a Palatinus Fürdőben veszik igénybe a gyógykúrákat.

Gellért GyógyfürdőLukács Gyógyfürdő: 441.969 / Változás: -5,1% – A budapesti vendégek körében igen kedvelt fürdő forgalmát az érintette negatívan, hogy egyes kedvezményes belépőket megszüntettek.

Lukács Gyógyfürdő BudapestPaskál Fürdő: 413.976 / Változás: +12,6%  – Nagyon népszerű a fürdő a zuglóiak körében és a Dagály időleges bezárása miatt is sok vendég ide szokott át. Szintén növelte a vendégforgalmukat, hogy a fürdőgyógyászati kezeléseket is egyre többen a Paskálban veszik igénybe.

Paskál termálfürdőRudas Gyógyfürdő: 366.738 / Változás: -0,7% – Minimális csökkenés látszik a vendégforgalomban, de ebben szerepet játszik, hogy a korábbi években hatalmas ütemben nőtt a forgalmuk. A fürdő gyakorlatilag elérte a kapacitásának határát.

Rudas Gyógyfürdő BudapestPalatinus Fürdő: 355.167 / Változás: +40,7% – Hatalmas növekedést produkált az éves üzemeltetésűvé átalakított – fedett részleggel bővített – Palatinus. Ráadásul van még ebben tartalék, mert a fürdő nehézkes megközelíthetősége azért nem kedvez a forgalmuknak.

Palatinus termálfürdő fürdőépületDandár Gyógyfürdő: 142.350 / Változás: -1% – A csökkenést a NEAK-os kezeléseket igénylő vendégek alacsonyabb száma, valamint a Dandár utcai tűzeset miatti rövid bezárás okozta. A kültéri medencék és a szaunavilág kedveltsége azonban tovább erősödött.

Dandár termálfürdőCsillaghegyi Árpád Forrásfürdő, Csillaghegyi Strandfürdő: 130.310 / +4,8% – A strandszezonjuk nem volt erős, de az ősszel megnyitott Árpád Forrásfürdő ezt bőven ellensúlyozta. Idén az új fedett részlegnek köszönhetően egész jelentős növekedés várható ennél a fürdőnél.

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő BudapestKirály Gyógyfürdő: 95.892 / Változás: +0,2% – Nincs jó bőrben szegény Király Gyógyfürdő – már közeleg a teljes körű felújítása – ehhez képest egész jónak számít a stagnáló vendégforgalom. Ennek jót tett, hogy a fürdőruhás fürdőzés 2011-es bevezetése után kicserélődött a Király vendégköre.

Király Gyógyfürdő BudapestRómai Strandfürdő: 69.607 / Változás: -20,1% – Ennyit számított, hogy tavaly a nyár első felében pocsék volt az idő. Hatással volt a forgalmukra a Dagály Strandfürdő augusztusi nyitása is.

Római strandfürdőDagály Strandfürdő: 49.071 / Változás: a korábbi évben nem üzemelt – A bezárása előtt időarányosan több vendéget vonzott a Dagály, mint a felújítás után. Nem tett jót a forgalmuknak, hogy csak idén év elejétől került át a fürdő teljes egészében a BGYH Zrt. üzemeltetésébe.

Dagály Fürdő BudapestPünkösdfürdői Strand: 40.242 / Változás: -9,9% – A Római mellett ez a másik szezonális fürdő és nyilván ennek sem kedvezett a tavaly nyári időjárás, pláne, hogy hűvös vizű strandról van szó.

Pünkösdfürdői strandfürdőPesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő: 2.342 / Változás: a korábbi évben nem üzemelt – Mindössze 14 nap alatt hozta össze ezt a vendégforgalmat a pesterzsébeti fürdő. Ez már önmagában sem rossz, de hamarosan átadják a szabadtéri részleget is, ami sokat lendíthet az első teljes évük vendégszámán.

Jódos Sós fürdő Pesterzsébet