• Nagyszabású születésnapi fesztivál keretében, június 15-én ünnepli megnyitásának 100. évfordulóját Budapest első szabadtéri fürdője.

  • A születésnapi programokon a látogatók a fürdőbelépő megváltásával, térítésmentesen vehetnek részt.

A Palatinus Strandfürdő volt Budapesten az első fürdő, amely a szabadban való fürdőzést tette lehetővé. Az 1919 óta üzemelő strand ekkor három medencével és egy dunai, úgynevezett kosaras uszodával rendelkezett. A nagymedence több mint 5000 négyzetméteres vízfelületével Európa legnagyobb strandmedencéje volt.

A strand népszerűségét mutatja, hogy 1937-ben már bővíteni kellett. Ekkor épült a központi öltöző épület és a népszerű hullámmedence, amelynek falát Bálint Endre festőművész szürrealista mozaikja díszíti.

A Palatinus Strandfürdő egy 1957-es felvételen (fotó: Fortepan):

Palatinus Strandfürdő 1957Június 15-én, szombaton programokkal ünneplik a kerek évfordulót. 10 órától folyamatosak lesznek a gyermekfoglalkozások. A fürdő igazi party-helyszínné változik, ahol a medenceparton és a medencében vidám dalokra táncolnak a szülők és gyerekek.

Családi vízipárbaj, dzsungelkvíz, arcfestés és izgalmas, nyomkereső logikai játék teszik felejthetetlenné a strandolás élményét. A szelfik szerelmesei 10-18 óra között hódolhatnak szenvedélyüknek a selfie box segítségével. A legszerencsésebb pózolók még nyerhetnek is.

A különlegesebb zenei élmények iránt fogékony látogatóknak is tartogat izgalmakat a rendezvény: a Brass Dance show-ja három alkalommal nyújt betekintést a jazz, rock, pop műfajok világába, mindezt a rézfúvósok és a humor szemszögéből.

Délben cheerleader show fokozza a hangulatot nem mindennapi látványelemekkel és zenei aláfestéssel. Mindeközben az aktív kikapcsolódásra vágyók kipróbálhatják magukat, és nem utolsósorban fejleszthetik az egyensúlyérzéküket a hullámmedence felett kifeszített kötélen.

A sportok szerelmeseinek további meglepetéssel is készülnek a szervezők. A délután folyamán AirTrack sportági bemutató és foglalkozás akrobatákkal, freestyle foci és foglalkozás, BMX és breakdance bemutató, 17 órától pedig brazil tánc és capoeira vonja magára a sportoló, illetve a sportokat távolból szemlélők figyelmét.

Palatinus strandfürdő BudapestA délutáni programkavalkádból kiemelkedve, 14:30-tól a Margaret Island zenekar ad koncertet. A szülinap lezárásaként pedig tüzes AirTrack show akrobatái kápráztatják el a résztvevőket, majd sorsolás keretében az ünneplők értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.