• Az Európai Unió és hazai állami támogatással befejeződött a Palatinus és a Paskál fürdők energetikai korszerűsítése.

  • Mindkét budapesti termálfürdőben napelemeket telepítettek.

A Palatinus Strandfürdő esetében a projekt keretében a fürdő villamosenergia-igényének egy részét mostantól napelemekkel biztosítják. A napelemek a főépület és az étterem épület lapos tetején kerültek elhelyezésre, kis dőlésszöggel, a környezetbe lehetőleg legjobban beillesztve – tekintettel a műemlékvédelmi követelményekre is.

A projekt keretében összesen 419 darab, egyenként 300 W-os napelem került telepítésre. A projekt legnagyobb kihívását nem a napelemek telepítése, hanem a műemlékvédelem alatt álló környezetbe illesztése jelentette. A napelemes rendszer az éves felhasználás kereken 10 százalékát állítja elő helyben.

Ennek a teljes beruházási költsége 63,1 millió forintot tett ki, amiből 50,5 millió forint volt a vissza nem térítendő támogatás.

Palatinus strand napelemA Paskál Gyógyfürdőben is hasonló beruházást valósítottak meg. Itt a napelemek a főépület és az étterem lapos tetején kaptak helyet, kis dőlésszöggel, a környezetbe lehetőleg legjobban beillesztve. Ennek keretében összesen 727 darab, egyenként 275 W-os napelem került telepítésre. A napelemes rendszer az éves energiafelhasználás több mint 10 százalékát állítja elő helyben.

A Paskál projektjének teljes beruházási költsége meghaladta a 98 millió forintot, ebből 78,8 millió forint volt a vissza nem térítendő támogatás.