• Az idei évben még működtetik a létesítményt, azonban január elsejétől bezárják a Sárkány Wellness és Gyógyfürdőt.

  • Erről Nyírbátor polgármestere számolt be a tegnapi képviselő-testületi ülésen.

Máté Antal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor polgármestere a tegnapi képviselő-testületi ülésen elmondta, hogy a város termálfürdőjével kapcsolatban nincsenek könnyű helyzetben. Bár a Sárkány Wellness és Gyógyfürdő gázfelhasználása alacsony, a villamosáram költsége jelentős terhet ró a költségvetésre.

Ennek a többletköltségét idén még ki tudják gazdálkodni, azaz 2022 végéig biztosított a fürdő működése. Azonban a polgármester elmondása szerint januártól mindenképpen be kell zárni a létesítményt, ugyanis az akkortól érvényes villanyszámlát már nem tudnák kigazdálkodni. Nem néhány tízmillió forintos, hanem százmilliós nagyságrendű extra költségről van szó.

Máté Antal azt nem tudta elmondani, hogy meddig marad zárva a teljes fürdő, ehhez ugyanis ismerniük kell az áramárak pontos alakulását. Egyébként korábban pályáztak egy uniós forrásra, amiből megvalósítható lenne az épület energetikai korszerűsítése, sokat jelentene, ha ezen nyernének és forráshoz jutnának.

Apró pozitívum, hogy néhány minimális funkcióját megtartanák a fürdőnek. A gyógyászati részleget a járvány alatti lezárások idején is üzemeltették és erre most is kísérletet tesznek. Egyes kezeléseket, például a gyógymasszázst, iszapkezelést, mágneses kezelést biztosítanák. Azonban a teljes gyógyászat nem működne és biztosan nem tudják üzemeltetni a gyógyvizes medencét. A gyakorlatban majd meglátják, hogy erre ebben a formában mekkora lesz a lakossági igény.

Valamilyen formában szeretnék biztosítani az úszóegyesület edzéseit is. Az egyesület nyitott lenne arra, hogy lejjebb engedjenek a komfortjukból, magyarán nem várják el, hogy az épületet 26 fokosra fűtsék. Első körben az illetékes hatóságnál próbálják kideríteni, hogy hűvösebb levegőjű uszodatér mellett is működhetnek-e. Amennyiben a hatóság rábólint, az egyesület pedig finanszírozni tudja a felmerülő költségeket, akkor edzésre majd lehet használni a medencét.

A polgármester még kitért arra is, hogy a fürdő kempingjében található apartmanokat továbbra is kiadják, amennyiben erre a fürdő nélkül is lesz igény.

Nyírbátor Sárkány Wellness termálfürdő

Tegnap a Vas megyei Mesteri Fürdő kapcsán szerencsére pozitívabb hírről is be tudtunk számolni. Ezt ide kattintva olvashatja. A Csokonyavisontai Gyógyfürdővel kapcsolatos friss fejleményekről pedig itt írtunk. A püspökladányi Sárrét Kincse fürdőről pedig szerencsére jó hírek jöttek.