• Teljes körű ellátást biztosító gyógyászati részleget alakítanak ki a berettyóújfalui Bihar Termálligetben.

  • A 2,5 millió forintos beruházás megvalósulása után megszereznék a gyógyfürdő címet is.

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt írtunk legutóbb a berettyóújfalui Bihar Termálliget fejlesztéséről. A település még 2018-ban kapott ígéretet arra vonatkozóan, hogy állami támogatás révén fejleszthetik a termálfürdőjüket. Eredetileg egymilliárd forint értékű fürdőfejlesztésben gondolkodtak, de végül ennél jelentősebb beruházásra nyílik mód.

Egy évvel ezelőtt még volt némi bizonytalanság a fejlesztés finanszírozását illetően, de mostanra letisztult a helyzet. A költségek döntő részét az állami tulajdonú Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft. állja, ez 2,08 milliárd forintot jelent. Ezt egészíti ki a település 190 millió forintos önereje. Ezen felül egy korábbi uniós pályázat révén 800 ezer euró értékű támogatást kaptak a gyógyászati részleg kialakítására. Ez azt jelenti, hogy összességében 2,5 milliárd forintos fürdőfejlesztésről van szó.

Megújítják, illetve kibővítik a fürdő főépületét, ahol új gyógyvizes medencét és jacuzzit alakítanak ki, de az öltözőket is felújítják. Épül egy szaunavilág is, sóbarlanggal, merülőmedencével.

A fejlesztés fontos eleme lesz az épület emeleti részén kialakítandó gyógyászati részleg, amit majd a helyi kórház fog üzemeltetni. Itt minden balneoterápiás kezelés – például súlyfürdő, iszapkezelés is – elérhető lesz a gyógyulni vágyók számára. Ez pedig megteremti annak a lehetőségét, hogy a fürdő megszerezze a gyógyfürdő titulust. Jelenleg ugyanis bár minősített gyógyvízzel rendelkeznek, de hivatalosan a fürdő nem számít gyógyfürdőnek.

Amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor a kivitelező januárban kezdi meg az építkezést. Miután 14 hónapjuk van a munkák befejezésére, így a megújult fürdőt várhatóan 2022 tavaszán vehetik birtokba a vendégek. A későbbiekben egyébként a fürdő mellé egy apartmanházat is építenének.

Berettyóújfalu termálfürdőBerettyóújfaluban nagy múltja van a fürdőnek, hiszen a jelenlegi létesítmény elődjét 1927-ben adták át. A legutóbbi nagyobb volumenű fejlesztés kilenc évvel ezelőtt valósult meg, amikor a strandi részt bővítették: élménymedencét, gyógyvizes medencét, pihenőmedencét, gyermekmedencét, továbbá fitneszparkot és játszóteret alakítottak ki.