• Idén teljesen átalakult a hévízi vendégkör a koronavírus-járvány miatt és jövőre sem várható még gyors visszarendeződés, de 2022-re már újra elérhetik az egymilliós vendégéjszakaszámot.

  • Az üdülőhely turisztikai vezetője szerint mind a szolgáltatások, mind a programok terén alkalmazkodni kell az új helyzethez.

Múlt héten a Hévízi Televízió Háttér című műsorának vendége volt Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember elmondta, hogy a város 2020-as éve nagyon jól indult. Januárban és februárban a vendégéjszakák száma magasabb volt, mint az előző évben. A március közepén kezdődött lezárás miatt a tavasz első hónapja viszont már csak a 40 százalékát hozta 2019 márciusának.

Az április és a május gyakorlatilag nulla vendégforgalmat jelentett. Júniusban kezdett az élet visszatérni Hévízre, akkor a tavalyi számok 30 százalékát hozták, júliusban ez már 60 százalékra nőtt, az augusztus pedig telt házhoz közeli forgalmat generált. A beutazási korlátozások nyilván nem tettek jót az őszi forgalomnak, így szeptemberben ez 30-40 százalékot, októberben pedig 30 százalékot tett ki. Novemberben pedig újra teljes lezárást kezdődött, s most már tudjuk, hogy ez kitart az év végéig.

Pálffy Tamás elmondta azt is, hogy idén 560 ezer vendégéjszakát produkált Hévíz, ami a 2019-es adat 45 százalékát tette ki. Ez jelentős visszaesés a korábbi esztendők bőven egymillió feletti éjszakaszámához képest, ugyanakkor a jelenlegi, lezárásokkal tarkított helyzetből szerinte ki tudták hozni a maximumot.

Hatalmas változást jelentett, hogy amíg korábban a vendégéjszakák 70-80 százalékát a külföldiek hozták, addig idén 90 százalékot tett ki a hazai utazók részaránya. Egészen új helyzet volt, hogy a nyáron tipikusan hazai és családos vendégek töltötték a szabadságukat Hévízen. Emiatt igyekeztek Hévízt a régióval együtt reklámozni, ezen belül is hangsúlyozni a Balaton közelségét.

A rendezvények közül a Bor- és Gasztrokorzót tartották meg. Ez minden szempontból jól sikerült és előrevetíti, hogy érdemesebb a jövőben is az ehhez hasonló rendezvényekre koncentrálni. Azaz jobb, ha több kisebb fellépő van, akár több helyszínen, mint az, ha egy-egy nagykoncertet szerveznek.

Pálffy Tamás azt tartja valószínűnek, hogy ha lesz is már a jövő év elején oltás, a 70 év feletti vendégkör többsége egy darabig még nem biztos, hogy mer utazni. Sokkal valószínűbb, hogy a 40-60 éves utazók bátrabban kelnek majd útra. A hévízi szolgáltatóknak is alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy egy olyan új vendégkör jelentik meg, akik számára fontos az egészségmegőrzés, az aktív pihenés.

Hévíz Tófürdő üdülőhelyA szakember lényegesnek tartja azt is, hogy erősítsék a környező üdülőhelyekkel az együttműködésüket, ebbe beleértve Kehidakustányt, Zalakarost, Keszthelyt. Hiszen például az nem baj, ha egy Hévízen üdülő vendég átlátogat a Zalakarosi Fürdőbe is. Vagy éppen egy Zalakaroson nyaraló turista megnézi a Hévízi-tavat is. Pláne, hogy a vendégek többsége autóval jár üdülni, így mobilisak a szabadságuk idején is.

Pálffy Tamás optimista azzal kapcsolatban, hogy mikor állhat helyre a pandémia előtti évi egymilliót meghaladó vendégéjszakaszám. Szerinte ideális esetben 2022-ben már elérhetik ezt a szintet, 2023-ban pedig akár a tavalyi vendégforgalmat.

A beszélgetésben még sok egyéb, a hévízi turizmussal kapcsolatos kérdéseket is érintettek, ezt itt tudják megnézni: