• Általánosságban milyen betegségeknél várhatunk kedvező hatást a gyógyvizes fürdőzéstől? Mikor nem ajánlott?

  • Összefoglaltuk a gyógyvizes fürdőzés jellemző javallatait és ellenjavallatait.

A magyarországi gyógyvizes fürdők kínálata nem csupán azért kiemelkedő, mert az ország területéhez képest rengeteg fürdő közül válogathatunk, hanem azért is, mert rendkívül változatos víztípusokkal találkozhatunk. Többek között kénes, jódos-brómos, erősen sós, radonos vizeket is találni, széles a paletta. Ezeknek a vizeknek egyedi tulajdonságai és javallatai is vannak, ugyanakkor általánosságban számos betegség és egészségügyi panasz esetén kedvező hatással bírnak.

Fontos megjegyezni, hogy az adott gyógyvíz összetételétől függetlenül vannak olyan általános fizikai hatások, amelyek minden esetben érvényesek. Például a víz felhajtóereje, amelynek következtében a medencében vagy a gyógytóban a testünk mindössze 1/11-ed részét nyomja a valós súlyának. Ezáltal a szárazföldön nehezen mozgó izmok és ízületek a vízben könnyebben átmozgathatók. Ebből következik a víz alatti gyógytorna hatékonysága is.

A vízben állva a hidrosztatikai nyomás érvényesül, ami a lábfejtől felfelé haladva fokozatosan csökken. Ennek következtében a visszerekben és a nyirokerekben lévő vér és nyirok ki- és felfelé áramlik, ezáltal támogatva a szív működését (például emiatt érdemes a Hévízi-tóba úszógumival menni, mert ekkor a függőleges testhelyzetben „lógva” érvényesül a fenti hatás).

Ezen kívül a termálvíz hőmérséklete is kulcsfontosságú gyógyító tényező. A 36 Celsius-foknál hidegebb vizek nyugtató hatást gyakorolnak az idegekre, míg a 36-38 Celsius-fokos vízben való fürdés javítja a szövetek vérellátását, enyhíti a görcsöket és csökkenti a fájdalmakat.

Ezek a hatások minden egyes gyógyvizes fürdőben érvényesülnek, és ezekért a vízben oldott ásványi anyagok is felelősek. Ezek egy része a bőrön keresztül behatolva, a vérkeringésen keresztül a szervezet különböző részeibe jutva fejti ki hatását. Az ásványi anyagok más része a bőrben marad, ahol ingerlik a bőrrétegek közötti idegvégződéseket, és ezek a hatások idegi úton érvényesülnek a távolabbi szervekben is.

Néhány gyógyvíz olyan komponenseket tartalmaz, mint például a jód, amely belélegezve a tüdőn keresztül is bejut a szervezetbe. Egyes gyógyvizek ivókúra formájában is alkalmazhatók, így az emésztőrendszeren keresztül fejtik ki a kedvező hatásukat.

Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő gyógymedence

Gyógyvizes fürdőzés általános javallatai: gyakorlatilag mindig alkalmazhatók és hatékonyak reumás panaszok és mozgásszervi problémák esetén. Kiemelkedően hatékonyak a kopásos mozgásszervi megbetegedések kezelésében, valamint a nem heveny állapotban lévő gyulladásos ízületi betegségek esetében. A gyógyfürdők és gyógyvizes kezelések ajánlottak bizonyos baleseti és műtéti utókezelések során is. Emellett számos magyarországi gyógyvíz kapcsán számoltak be kedvező hatásokról néhány nőgyógyászati és bőrbetegségnél.

Ezen túlmenően fontos megjegyezni, hogy a kellemesen meleg víz és a pihentető, szép környezet pszichésen is pozitív hatást gyakorolhat a fürdőzőkre. Ez valójában szinte minden betegség lefolyását pozitívan befolyásolhatja.

Gyógyvizes fürdőzés általános ellenjavallatai: jellemzően elmondható, hogy meleg vizes fürdőzést kerülni kell lázas állapotban. Emellett nem ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedőknek, valamint kezeletlen magas vérnyomás esetén sem. A gyógyvizes fürdőzés nem javasolt keringési problémáknál, súlyosabb szívbetegségeknél, gyakori tüdőasztmás rohamoknál, gyakori eperohamnál, valamint máj- és veseelégtelenség esetén. A meleg medencefürdőt kerülni kell visszérgyulladás és az ízületek aktív gyulladásos állapota esetén is.

Püspökladány Sárrét Kincse gyógymedence

Illusztrációk: gyógyvizes medencék Hajdúszoboszlón és Püspökladányban

Itt olvashat az ország legújabb gyógyvizeiről és gyógyfürdőiről.