• A nyugdíjasoknak csak 770 forint egy napijegy és egész évben nyitva tart a gyógyfürdő.

  • A Hajdúszoboszlóval szomszédos Kabán található kis fürdőben gyógykezelések is elérhetők.

„Ez a strand nemcsak a miénk, a környékből is eljárnak ide, Tetétlenről, Földesről, Bárándról, de nem ritka a debreceni, sőt szoboszlói vendég sem. Nem akármilyen strand a kabai. Gyógyvize van. Megéri a buszozást, a biciklizést. – Szilágyi Sándorné, Piroska néni, a strand pénztárosa nem kis büszkeséggel a hangjában beszél a fürdőről”. Az idézett szöveg egy 1971-es (!) cikkből származik, ami a megyei napilapban, a Hajdú-bihari Naplóban jelent meg.

Az igazsághoz tartozik, hogy Piroska néni a gyógyvíz minősítést kicsit megelőlegezte, hiszen végül csak 2002-ben szerezte meg a fürdő. Annyiból persze ez csak formaság volt, hogy a hivatalos minősítés előtti évtizedekben rengetegen tapasztalhatták meg a kabai termálvíz kedvező egészségügyi hatását.

A gyógymedencékben lévő víz aranybarna árnyalata ismerős lehet sokaknak, méghozzá Hajdúszoboszlóról. Nem véletlen a párhuzam, hiszen Kaba az országszerte ismert üdülőhellyel szomszédos település, Szoboszlótól mindössze 20 percnyi autóútra fekszik a kisváros.

A kabai termálfürdő azoknak lehet ideális úti cél, akik a nyugodt, barátságos, szabadtéri medencés fürdőket keresik. Itt ezeket biztosan megtalálhatják. A fürdő kizárólag szabadtéri medencékkel rendelkezik, de ettől függetlenül egész évben nyitva tart. A főszezonban reggel 9-től este 8-ig várják a fürdőzőket. Arra kell csak figyelni, hogy az október elsejétől április végéig tartó holtszezonban hétfőn szünnapot tartanak. A hét többi napján pedig délben nyitnak és 19 órakor zárnak.

Kaba gyógyfürdő gyógymedenceA medencekínálatot úszómedence, gyermekmedence, valamint két gyógyvizes medence jelenti, az egyiket 34-36, a másikat 36-38 Celsius-fokos vízzel töltik. (A gyógyvizek hőfokának jelentőségéről itt írtunk, érdemes elolvasni).

A kabaihoz hasonló kis termálfürdők általában nem szokták kezdeményezni a gyógyfürdővé nyilvánításukat, hiszen ebben az esetben gyógyászati szolgáltatásokat is kell nyújtaniuk. Azonban a kabai fürdő 2013 óta gyógyfürdőnek számít és igen, gyógykezeléseket is kínálnak, akár egészségbiztosítási támogatással is. A választék tangentorból, gyógymasszázsból, iszapkezelésből, víz alatti gyógytornából, elektroterápiás kezelésekből áll, de wellness masszázsok is elérhetők a gyógyfürdőben.

A belépőjegyek ára kimondottan értékarányos. Egy felnőtt napijegyért 1230 forintot kell a pénztárban hagyni, nyugdíjasoknak pedig mindössze 770 forintba kerül az egész napos belépő. Délután, illetve a helybéli lakosoknak még ebből is adnak némi kedvezményt. Azaz az árak nincsenek elszállva. Egy próbát mindenképpen megér a fürdő, de arra mindenképpen számítani kell, hogy könnyen visszajáró vendégekké válhatnak.