• Akad néhány gyógyfürdő az országban, ahol akár 40 Celsius-fokos, vagy még ennél kicsit melegebb vízzel töltött medencékben is fürödhetünk.

  • Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.

  • Azért az ennyire meleg vízzel nem árt óvatosnak lenni.

A gyógyfürdőkben is látszik, hogy mennyire mások vagyunk. Egyesek már a 37-38 Celsius-fokos vízzel töltött medencéket is kellemetlenül melegnek tartják és inkább a hűvösebb vizűeket részesítik előnyben. Mások viszont egy 38-40 Celsius-fokos vizű medencében is fáznak és szívük szerint bőven 40 fok fölé fűtenék a medence vizét.

A hazai gyógyfürdők többségében a gyógyvizes medencék kínálata jellemzően a 32-38 Celsius-fokos sávban mozog. Viszont azért találni néhány olyan fürdőt is, ahol 40 Celsius-fok körüli vízzel töltött medencékben is megmártózhatnak a vendégek. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.

42 Celsius-fokos vízzel töltött medence: ilyen, kifejezetten forró vizű medence is van a Somogy megyében található kitűnő Nagyatádi Gyógyfürdőben, valamint Budapesten a Rudas Gyógyfürdőben.

40 Celsius-fokos gyógyvízzel töltött medence: a Barcsi Gyógyfürdőben, a Békési Gyógyfürdőben, valamint Budapesten a Lukács Gyógyfürdőben is találhatunk ilyen hőfokú medencét.

38-40 Celsius-fokos medencék: olykor már alulról súrolják a 40 fokot, de ezekben sem fogunk fázni. A buzsáki Csiszta Fürdőben két ilyen hőmérsékletű medence is van. Úgyszintén akad 38-40 Celsius-fokos medence a hajdúböszörményi Bocskai Gyógyfürdőben, a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőben, Szegeden a Napfényfürdő Aquapolisban, valamint Budapesten a Pesterzsébeti fürdőben.

38-39 Celsius-fokos medence: sokan szeretik az egerszalóki Saliris Resort szomszédságában fekvő Nosztalgia Strandfürdőt, ami kicsit talán visszaidézi a régi egerszalóki hangulatot. Nos, az itteni szabadtéri termálmedencék egyikét szintén közel 40 Celsius-fokos vízzel töltik.

Zsóry gyógyvizes medencék

40 Celsius-fok körüli fürdőzés: mikor jó és mikor nem?

Kicsit azért most ünneprontók is leszünk, mert fontos felhívni a figyelmet arra, hogy nem árt csínján bánni az ennyire meleg vízzel töltött medencékkel. Sebastian Kneipp például kifejezetten ellene volt a meleg vizes fürdőzésnek. Bár ő meg talán a másik végletnek számított, mert szíve szerint mindenkit jéghideg vízzel kúrált volna.

Sokan azért is szeretik a kifejezetten meleg vizű medencéket, mert egyes mozgásszervi problémák esetén erőteljesebb a fájdalomcsillapító hatása. Ami miatt viszont nem árt óvatosabbnak lenni: a gyulladásos megbetegedéseket az ennyire meleg víz akár be is lobbanthatja. A másik oka pedig az, hogy a vízben tartózkodva nagyon leeshet a vérnyomás, szélsőséges esetben ájulást is okozhat egy hosszabb ejtőzés. Általánosságban is igaz, hogy főleg a szív- és érrendszeri betegeknek kell vigyázni a meleg vizű medencékkel.

A fentiek miatt az ajánlott fürdési időre fokozottan érdemes figyelni, ami általában 20 perc. Aki bizonytalan abban, hogy neki jó-e az ennyire meleg víz, az inkább válassza a 34-35 Celsius-fokos vizű, azaz indifferens hőfokú, a szervezetet kevésbé megterhelő medencéket.