• Ismét lehetőség van szervezett vízitúrák keretén belül bejárni a Hévízi-lefolyót.

  • A most kezdődött vízitúraszezon jövő év március 15-ig tart.

Késő ősztől kora tavaszig kedvelt szabadidős program a Hévízi-lefolyó bejárása kajakkal, vagy kenuval. A hévízi gyógytó vizét elvezető zsiliptől lehet indulni és a termálpatak egészen Fenékpusztáig bejárható. A termálvíz miatt a patak télen sem vagy be, a sodrása nagyon enyhe, így gyerekek, idősebbek is bátran belevághatnak a túrába.

A patak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található, így szigorú szabályokat kell betartani. Ezek közé tartozik, hogy az élővilág védelme miatt csak az év egy részében van lehetőség a túrákra. Idén ez az időszak október 30-án indult és 2022. március 15-ig tart. A résztvevőket szakképzett túravezetők kísérik és a csoportok mindig már délelőtt elindulnak, hogy a körülbelül háromórás távot biztosan teljesíteni tudják sötétedésig.

A szervezők biztosítják a kajakokat, kenukat, a túravezetést, valamint a transzfert. Utóbbi történhet úgy, hogy a résztvevőket a fenékpusztai célba érkezés után kisbusszal visszaviszik a hévízi kiindulópontra. A másik megoldás, hogy az indulás előtt egy-egy fő leviszi az autóját Fenékpusztára, majd őket a startig visszaszállítják Hévízre.

A túraszervezőknek fizetendő díj személyenként 5500 és 7900 forint között mozog. Ezen felül kell megváltani a nemzeti parkba szóló vízitúra igazolást, aminek 1000 forint a díja. Utóbbiból egyébként egy napra 250-et adnak ki.

Hévíz kenutúra termálpatak

A szervezett túrákat általában szombaton és vasárnap indítják. Ugyanakkor igény esetén egyes cégek akár hétköznap is megtartják a vízitúrát. A nemzeti park témával kapcsolatos oldalát ide kattintva találják. A túraszervezők honlapjait pedig itt nézhetik meg: vizitura.hu, eurovizitura.hu, Indián vízitúra, Vidra vízitúra.