• Éjjel is lehetett a termálfürdőbe menni és időnként már nagy volt a tumultus.

  • Érdekes fórumbejegyzések a régi egerszalóki fürdőről.

Az Egerszalókon található termálfürdő „vadfürdőzéses” időszakát mind a mai napig sokan emlegetik. Egy sikertelen olajkutatás eredményeképpen gyakorlatilag az erdő közepén alakult ki a természetes fürdő, ahol gödrökben, majd később egyszerű betonmedencékben lehetett fürödni és azzal párhuzamosan akár kempingezni is. (Itt talál egy közel harmincéves fotót a fürdőhelyről).

Ilyen kezdetleges időszaka egyébként sok hazai fürdőnek volt. Például a mai Bükfürdőről is találni olyan képeket, amikor már megnyitották a termálkutat, de még nem épült meg a fürdő, ezért az emberek a vizet elvezető csatornában fürödtek. A különbséget inkább az jelentette, hogy ez az „árokfürdős” korszak máshol maximum egy-két évig tartott, Egerszalókon viszont évtizedekig.

Egerszalók 2003A régi fotók és videók mellett ezt az időszakot – egészen pontosan annak az utolsó éveit – egy internetes fórum is felidézi. Az Egerszalóki termálfürdő fórum utolsó bejegyzése 2014-es, de az utolsó érdemi hozzászólás pedig ennél is régebbi.

Viszont a 2002-2004-es évekből jó néhány hozzászólást találni. Ekkoriban már lehetett tudni, hogy fel fog épülni a Saliris Resort fürdő- és hotelkomplexum, de még sok volt a bizonytalanság. A hozzászólók többsége nem nagyon örült, hogy ezzel véget ér a fürdő addigi korszaka.

Néhány érdekesség a hozzászólások alapján az akkori egerszalóki fürdőről:

– Sokági húzódott az építkezés: eleinte úgy volt, hogy már 2002-ben elkezdik a Saliris Resort építését, ám végül csak 2004-ben láttak neki. A fürdőzést egyébként az építkezés ideje alatt is biztosították (ez az önkormányzat feltétele volt a beruházóval szemben), bár a munkagépek zaja mellett már nem volt az igazi a hangulat.

– Volt, akinek már a fürdő 2002 körüli kiépültsége is sok volt, nosztalgiával gondolt vissza azokra az évekre, amikor csak a környékbeliek ismerték a termálfürdőt és nem volt nagy tömeg. Ráadásul belépődíjat sem kellett fizetni. Ahogy egy fórumozó írja: „Kiscsikó koromban nyáron hetente kimentünk. Néha télen is. Felmásztunk a domboldalra és belefeküdtünk a természetes kis medencékbe, mert melegebb volt a víz, meg tisztább és lehetett ökörködni egy akkora gyereknek, mint én. Néha meglestük a nudistákat. Nem volt belépő, nem volt főtt kukorica”.

– A 2000-es évek elején már volt belépő és a fórum hozzászólásai alapján meredeken emelkedtek az árak. 2002 elején 250 forintos belépőárról és 100 forintos parkolási díjról írtak. 2002 végén 350 forint volt a belépő és 150 forint a parkolás költsége. 2003-ban 400 forint, 2004 elején pedig már 700 forint volt a belépődíj.

– Gyakorlatilag non-stop nyitva tartott a fürdő, kivételt a reggel 4 és 7 óra közötti időszak jelentett, amikor takarítottak. „Mi voltunk ott most kb. 2 hete, és jött 2 öreg bácsi, hogy medencetakarítás, legyünk szívesek távozni” – írja az egyik hozzászóló. A rutinosabbak egyébként éjjel mentek a fürdőbe.

– A felkapottabb időszakokban nemcsak a fürdőben voltak sokan, hanem a szálláshelyek is hamar megteltek. 2002-ben az egyik hozzászóló arról írt, hogy augusztus elején már nem tudtak szilveszterre szállást foglalni, ezért inkább november végén mentek Egerszalókra.

– Az információhiány miatt állandóan felröppentek mindenféle rémhírek, kezdve attól, hogy el sem indul az építkezés, odáig, hogy 15 év múlva kiapad a termálforrás.

– 2004-ben, az építkezés alatt már megszűnt az állandó nyitvatartás. Mondjuk ekkor is tovább volt látogatható, mint ami máshol megszokott, hiszen reggel 7-től éjjel 1-ig lehetett fürödni.

A lenti videó 2001 nyarán készült: