• Összegyűjtöttünk néhány meleg vizes fürdőt az ország minden részéről azoknak, akik egy kis pihenésre, vagy akár gyógyulásra vágynak.

  • Szerintünk a lenti termálfürdők mindegyike jó választás lehet.

Pár hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy a termálfürdőket már csak azért is érdemes felkeresni, mert önmagában a meleg víznek is kedvező hatása van a szervezetre. Segíti a kondíció megőrzését, hogy a meleg vizes fürdőzés során a szervezetnek alkalmazkodnia kell a hőhatáshoz. Megváltozik a vérelosztódás a szervezetben, de jót tesz a vegetatív idegrendszernek is a meleg vizes ejtőzés, magyarán segít kikapcsolódni, kiszakadni kicsit a napi stresszből. Ha a termálvíz valamely összetevője miatt még extra gyógyhatása is van a meleg víznek, az már csak hab a tortán.

Magyarországon olyan sok meleg vizes fürdő van, hogy az már kicsit a bőség zavarát is jelenti. Ezért összegyűjtöttünk tippként néhány fürdőt, amelyeknek a felkeresését szerintünk érdemes lehet fontolóra venni. Kisebb, nagyobb, ismertebb és a kevésbé ismert termálfürdő egyaránt található közöttük.

Budapest – Irgalmasok Veli Bej Fürdője

Egészen különleges budai fürdőről van szó, ami hatalmas múltra tekinthet vissza, hiszen az elődjét az 1500-as években Szokollu Musztafa idején építették. A klasszikus törökfürdőt a 2011-ben befejezett komplex felújítás során úgy modernizáltak, hogy közben megőrizte a patinás jellegét. A termálfürdőben egy nagyobb és négy kisebb medence található. Már ebből is sejthető, hogy nem túl nagy a kapacitása, ezért a vendégforgalmat úgy igyekeznek kordában tartani, hogy kizárólag 3 órás jegyek válthatók.

A Veli Bejbe látogatók készüljenek fel arra, hogy rendhagyó a fürdő nyitvatartási ideje, 12 és 15 óra között minden egyes nap bezárnak. Szintén ne számoljanak azzal, hogy valamelyik nagy állami, vagy egyházi ünnep idején keresik fel a fürdőt, mert ezeken a napokon sem tartanak nyitva.

Veli bej Fürdője Budapest

Bükfürdő Thermal & Spa

Bük település az ország nyugati felén található, innen az osztrák határ autóval mindössze 30 percre van. 1962-ben nyitották meg a termálfürdőt, amihez akkor egyetlen medence tartozott, ma viszont a medencéik száma a nyári szezonban már meghaladja a harmincat. Többféle élménymedence és gyermekmedence mellett a hagyományos gyógyvizes medencék kedvelői is megtalálhatják a számításukat Bükfürdőn. A gyógyvízhez még tegyünk hozzá annyit, hogy nem akármilyen vízről van szó, hiszen országos szinten is a legmagasabbak közé tartozik az ásványianyag-tartalma.

Bükfürdő meleg vizes fürdő

Csongrádi Gyógyfürdő

A 16 ezer lakosú Csongrád település az azonos nevű megyében, a Tisza partján található. Hasonló összeállításokban talán ritkán szokták emlegetni, inkább a vonzáskörzetében ismert ez a termálfürdő. Holott nem egy fapados létesítményről van szó, hiszen 2015-ben jelentősen megújult a fürdő, az itt feltörő meleg víz pedig még 2014-ben gyógyvíz minősítést is kapott. A csongrádi fürdő fedett részén két gyógyvizes medence, tanmedence, merülőmedence, a szabadtéren pedig úszómedence, pancsolómedence és egy nagy élménymedence található.

Csongrádi Termálfürdő

Igali Gyógyfürdő

A Somogy megyei Igalra azoknak is érdemes ellátogatniuk, akik a Balatonnál nyaralnak. Autóval ugyanis Szántódtól csak 40 kilométert kell déli irányba autózni a fürdőhöz. Különösen olyankor indul el sok Balatonnál üdülő turista a meleg vizes igali fürdő irányába, amikor nyáron hűvös időt fognak ki. Szerintünk viszont akár kánikulában is érdemes ide ellátogatni, hiszen a nyári szezonban széles a kültéri medencék választéka – melegebb és hűvösebb vizű medencéik egyaránt vannak. Ráadásul egy különleges, domboldalra épített csúszda is található a fürdőben. (A lenti fotón a háttérben látszik).

Igali fürdő családi vasárnap

Hajdúnánási Gyógyfürdő

A Debrecentől 40 kilométerre fekvő Hajdúnánáson 1962 óra működik termálfürdő. Az itt feltörő jódos-brómos víz 1989-ben gyógyvíz minősítést is kapott. A fürdőhöz egy nagyon nagy, 14 hektáros strand kapcsolódik, de fedett medencék is a vendégek rendelkezésére állnak. Aki a meleg vizes medencékben való pihenés mellett valamilyen konkrét panaszát is kúrálná, az a fürdőben gyógykezeléseket is igénybe vehet.

Hajdúnánás meleg vizes fürdő