• Tényleg csak néhol. Nincs igazán nagy verseny a gyógyfürdők között a NEAK-os kezelésekre vonatkozó kúracsomagok terén.

  • Aki keres, azért találhat egy-két jó ajánlatot.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával, a velük szerződött gyógyfürdőkben támogatással is elérhetők egyes fürdőgyógyászati kezelések. Ez a gyógyvizes medencefürdő, gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas kádfürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs és víz alatti csoportos gyógytorna lehet, illetve még ebbe a sorba tartozik a mofetta és a 18 év alattiak csoportos gyógyúszása is. Utóbbira 100 százalékos támogatás van, a többinél a betegnek önrészt kell fizetnie.

Ezeket a kezeléseket az orvosok általában csomagban írják fel, méghozzá úgy, hogy a beteg ki tudja használni a törvényileg biztosított maximális keretet. Azaz évi két alkalommal a 4×15 darab kezelést. Tipikusan ezek egyike maga a gyógyfürdő belépő, amit három kezeléssel egészítenek ki. Időnként persze előfordulhat, hogy a szakorvos ennél kevesebb kezelést tart indokoltnak.

Egyes hazai gyógyfürdők különféle kedvezményeket is kínálnak a NEAK-os kezeléseket igénybe vevő vendégeknek. Ugyanakkor azt meg kell jegyeznünk, hogy olyan nagyon sok fürdő azért nem akciózik ezen a téren – ahogy majd a lentiekből is láthatják. Ennek a magyarázatát ebben a cikkünkben olvashatják, arról van ugyanis szó, hogy 2012 óta változatlan támogatást kapnak a fürdők a kezelések elvégzéséhez.

Elvileg emelhetnék a kezelések után a betegek által fizetendő önrész mértékét, de a vendégek ezen a téren nagyon árérzékenyek, ezért erre korlátozottan nyílik lehetőség. Magyarán nem a NEAK-os kezelések jelentik a legnagyobb üzletet a fürdők számára. Jól látszik abból a felmérésből is, ami szerint tavaly csökkent a támogatott fürdőkezeléseket igénybe vevők száma és a fürdők ebből származó árbevétele is.

Zalakaros gyógyfürdőSzerencsére azért találtunk néhány fürdőt, ahol különféle kedvezményekkel várják a NEAK által támogatott gyógykezelésre érkező vendégeket.

Zalakarosi Fürdő: a fürdőkezeléseket közül hármat igénybe vevő vendégek kedvezményesen áron, 600 forintért válthatnak fürdőbelépőt a kezelés napján. Ugyanakkor ez a főszezonban, azaz április vége és szeptember vége között nem érvényes, majd szeptember 30-tól vehető újra igénybe. Van egy másik akciójuk is, ami arra az esetre vonatkozik, ha valaki három darab „NEAK 03-08. kódú” kezelést vásárol, akkor a következőkből egyet kedvezményesen vásárolhat meg: súlyfürdő, szénsavfürdő, víz alatti csoportos gyógytorna.

Győr – Rába Quelle fürdő: rendszeresen hirdetnek NEAK-os akciót, de ezek mindig csak egy bizonyos időszakig érvényesek. Akik a mostanit igénybe vennék, azoknak igyekezniük kell, ugyanis már csak május 31-ig érvényes. Az akció keretében a 4×15 darabos kúracsomag 48 ezer forint helyett nyugdíjasoknak 13 500 forintba, aktív korúaknak 19 500 forintba kerül.

Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ: január elseje óta érhető el a NEAK-os gyógyászati csomag a fürdőben. Ennek keretében a gyógymedence használata és napi három kezelés 1200 forintért vehető igénybe. Ráadásul ez kiegészíthető egy ingyenes szolgáltatással: ez lehet az összes medence használata, vagy sószoba belépő.

Hungarospa – Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő: gyakorlatilag egy állandó akcióról van szó. A legfeljebb napi négy darab kezelést tartalmazó csomag hétköznapokon 1800 forintért, szombatonként 2800 forintért vehető igénybe. Akik már két hasonló kúrán részt vettek a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben, azok a harmadiktól kezdve 10 százalék törzsvendég kedvezményt kapnak. Sőt, a kezelési napokon még egy palack Pávai Vajna ásványvízre, vagy egy gyógyteára is a fürdő vendégei. Legalább 4 napos, napi 4 kezelést tartalmazó kúra esetén a vasárnapi gyógyfürdő belépőt ajándékba adják. A kezelési lappal pedig 20 százalékkal olcsóbban válthatnak belépőt az Aqua-Palace élményfürdőbe.

Akinek nem sürgős a fürdőkezelés, annak érdemes lehet szeptember végéig várni. Jelenleg ugyanis a főszezoni árak érvényesek a gyógykezeléseknél, viszont október elsejétől hétköznapokon majd 1600 forintba kerül a kezeléscsomag, szombaton pedig ugyanúgy 2800 forintba, mint most.