• Általában évente egy-két fürdővel bővül a hazai gyógyfürdők köre.

  • Az elmúlt években ezek között olyan fürdők is akadtak, amelyek korábban már rendelkeztek a gyógyfürdő címmel.

Múlt héten írtunk arról, hogy már meg is van az idei év első gyógyvízminősítése. A Mátészalkán feltörő, igazoltan gyógyhatású termálvíz kapta meg ezt a titulust, s egyébként újra, mert régebben egyszer már megszerezték ezt a minősítést.

A gyógyfürdők száma viszont nem szokott olyan gyorsan bővülni, mint a gyógyvizeké. Megnéztük, hogy mi a helyzet a konkrét számok terén négy évre visszamenőleg és valóban, 2019-től kezdődően mostanáig mindössze hét fürdő kapott újonnan gyógyfürdő címet. Ráadásul ezek között is találni több olyat, ami már korábban is rendelkezett ezzel a minősítéssel.

Röviden azért érdemes tisztázni, hogy mit is takar a gyógyfürdő elnevezés. Bár a köznyelvben sokan így használják, de a gyógyfürdő az nem a termálfürdő és még csak nem is a gyógyvízzel rendelkező fürdő szinonimája. A gyógyfürdő egy külön jogi kategória, amit egy hivatalos minősítési eljárás során lehet megszerezni.

Gyógyfürdő az lehet, ahol gyógyvíz, gyógyiszap, vagy egyéb természetes gyógytényező – például szén-dioxid feltörés – segítségével gyógyászati kezeléseket végeznek, vagy fognak végezni. Ugyanakkor szintén gyógyfürdő címet kaphat az az intézmény, ahol termálvíz, ásványvíz, vagy akár melegített közműhálózati víz révén fürdőgyógyászati kezeléseket biztosítanak. Azaz talán meglepően hangzik, de nem feltétlenül kell gyógyvíz, vagy termálvíz ahhoz, hogy egy fürdőből gyógyfürdő lehessen. Erre egyébként jó példa a balatonfüredi Szívkórház, ami szintén gyógyfürdő címmel rendelkezik, méghozzá 1933 óta, pedig nincs gyógyvizük.

2019-ben három fürdő kapott újonnan gyógyfürdő címet. Az egyik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Penészleken található Ligetalja fürdő. Sajnos ez a termálfürdő a strandszezonon kívül nem tart folyamatosan nyitva, legközelebb majd húsvétkor lesz látogatható.

Szintén 2019-ben kapta meg ezt a címet a Pesterzsébeti Gyógyfürdő. Ez a fürdő ekkor szerezte meg másodjára a címet, ugyanis egyszer már 1978-ban is megkapták. Viszont a pesterzsébeti fürdő strandi részét 2001-ben, a fedett fürdőjét 2005-ben bezárták. A komplett felújítását követően próbaüzemben 2018 végén, hivatalosan 2019 nyarán nyitották meg újra.

Ami érdekes, hogy 2019-ben a fővárosi Dagály Fürdő is teljesen új gyógyfürdő minősítést kapott. Vélhetően a fürdő átépítése miatt kellett új engedélyhez folyamodniuk.

Dagály Fürdő Budapest

2020-ban egyedül a Tamásiban működő termálfürdő kapta meg a gyógyfürdő címet. Sajnos aztán egy tűzeset alaposan keresztülhúzta a fürdővel kapcsolatos ambiciózus fejlesztési terveket. Szerencsére nemsokára részlegesen újranyitnak, erről épp a napokban írtunk.

2021-ben egy olyan fürdő lett gyógyfürdő, ami korábban már rendelkezett ezzel a címmel. Ez pedig a Kisvárdán található Aquacinema fürdő. Anno ez volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legelső olyan fürdőt, ami megszerezte a gyógyfürdő minősítést még 1978-ban. Sokáig a fürdő a Kisvárdai Várfürdő nevet viselte, a felújítása óta használják az Aquacinema nevet.

Aquacinema fürdő Kisvárda

2022-ben két fürdő kapta meg a gyógyfürdő címet és korábban nem is rendelkeztek soha ezzel a titulussal. Az egyik a Marcaliban található termálfürdő, ahol hamarosan egy fejlesztés is megvalósulhat. A másik pedig érdekes módon a balatonfüredi Annagora Aquapark. Azaz a füredi szezonális vízi élményparknál hamarosan profilbővítés várható…

Az aktuális éjszakai fürdőzésekről itt olvashat.