• Éves szinten több mint 250 millió forintba kerül a Paksi Gyógyfürdő fenntartása, amit a jelenlegi helyzetben nem tud vállalni a város.

  • A fürdőrészleget már tavaly decemberben bezárták.

A Paksi Gyógyászati Központ keretén belül 2014 óta működött egy kisebb gyógyfürdő, ahol támogatott fürdőgyógyászati kezelések is elérhetők voltak. Takarékossági okokból 2022. december 1. óta nem használhatók a gyógymedencék, illetve nem vehetők fel a vizes fürdőgyógyászati kezelések.

Azonban sok más fürdővel ellentétben itt nem csak időleges leállásról van szó, a gyógyfürdő egyelőre nem fog újranyitni. Erről Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere beszélt még múlt pénteken a Paks FM-nek.

A rádiós interjú (ezt lejjebb görgetve meghallgathatják) apropóját a város költségvetésének elfogadása jelentette. Ennek kapcsán említette az alpolgármester, hogy a képviselő-testület döntése értelmében a gyógyfürdő működtetését a továbbiakban nem tudják biztosítani. Magyarán zárva marad a gyógyfürdő, illetve a gyógyászati központ a továbbiakban egynapos sebészeti szolgáltatást sem fog biztosítani.

Szántó Zoltán kitért arra, hogy a gyógyfürdő soha nem működött rentábilisan és igazából erre nem is volt esély. „Nincs gyógyszálló, nincs releváns élményelem a fürdőben” – tette hozzá az alpolgármester, aki példaként megemlítette, hogy a nagy fürdőkomplexumok sem a gyógyászati szolgáltatásokból élnek, az pusztán kiegészítő bevétel számukra.

Konkrét számok is elhangoztak. A gyógyfürdőnek néhány millió forint bevétele volt az egészségbiztosítótól, amit még éves szinten 20 millió forint jegyárbevétel egészített ki. Mindezzel szemben áll több mint 250 millió forint kiadás.

„Amikor a város olyan helyzetben van, hogy könnyebben finanszíroz önként vállalat feladatokat, akkor ilyen tevékenységekben is el lehet gondolkodni. De amikor az önkormányzat alapfeladatainak ellátását kell biztosítani, akkor ezt már nem tudjuk bevállalni” – tette hozzá az alpolgármester. Ez a kényszerű áldozat ugyanakkor azt is jelenti, hogy a gyógyászati központ szakrendelései továbbra is elérhetők maradnak. Utóbbi finanszírozása sem kis összeg, éves szinten 763 millió forintjába kerül Paksnak.

Szerencsére egy másik Tolna megyei fürdőről jobb hírek érkeztek, a Tamási Termálfürdő újranyitásáról itt olvashat.