• Akik ellátogatnának egy termálvizes tóhoz, azok számára több lehetőség is kínálkozik.

  • Van köztük kisebb, nagyobb, újabb és hatalmas múltra visszatekintő termáltó is.

Van valami, ami a termáltavakban vonzza az embereket. Bárhol nyílik ilyen létesítmény – az elmúlt években erre több példa is akadt – az mindig hatalmas érdeklődést vált ki a turistákból. Vélhetőn ezeknek a helyeknek a természetközeli jellegét szeretik annyira a fürdőzők. Illetve azért Magyarországon ennek jelentős hagyománya van, hiszen nálunk működik a világ legnagyobb olyan termáltava, amiben fürdeni is lehet.

Összegyűjtöttünk ezért négy termáltavat. A maga nevében mind a négy különleges és egészen eltérő élményt ad. Egynapos kirándulásra, vagy akár hosszabb pihenésre is bármelyiket nyugodt szívvel ajánljuk.

1. Demjéni Termáltó

2016 utolsó napjaiban nyitott meg a Demjéni Termáltó, ami a szomszédos Egri Korona Borházhoz tartozik. Az Egertől 14 kilométerre található Demjén ezzel néhány év alatt igazi kis termálfürdős centrummá változott, hiszen klasszikus termálfürdő, barlangfürdő, különleges piramis fürdő is működik a termálvizű tavon kívül a településen.

Demjén termálvizű tófürdő

A termáltó szempontjából nyilván az igazi szezont a nyári időszak jelenti, de a létesítmény egész évben üzemel, amit az tesz lehetővé, hogy a tó közepére épített fürdőházban is található egy medence. A szabadtéri vízfelület hőfoka amúgy 28-30 Celsius-fok körül alakul, a fürdőházi medencében pedig 35 Celsius-fokos a víz.

éjszakai fürdőzés Demjén Termáltó

Jelenleg a felnőtt belépő 1800 forintba kerül, nyugdíjasoknak és gyerekeknek ugyanez 1500 forint. A nyitvatartás az indulásuk óta maratoni: reggel 9-től látogatható a fürdő, ami péntekenként és szombatonként éjfélig, a többi napon este 8-ig tart nyitva.

2. Hévízi-tó

Az ország talán legemblematikusabb termálfürdője és az egyik első számú turisztikai attrakciója, ami nem véletlen. Kevés ilyen patinás üdülőhely van Magyarországon: már az 1700-as évek végén is jártak a tóhoz gyógyulni az emberek. A 4,4 hektáros, hatalmas véderdővel körülvett különleges gyógytóba másodpercenként több mint 400 liter friss víz érkezik, ennek révén hetente kétszer a teljes vízmennyisége kicserélődik. A tó vize télen sem hűl 22-23 Celsius-fok alá, nyaranta pedig olyan 30 Celsius-fok körüli.

Hévíz gyógytó

Azért megkérik az árát egy Tófürdő belépőnek, hiszen a napijegy ára 5500 forint, talán érdemes rövidebbre fogni a fürdőzést, mert – többek között – 4 órás belépő is váltható 3900 forintért. A március végéig tartó nyitvatartási rend szerint 9 órakor nyitnak és 17 órakor kell elhagyni a tavat.

Hévíz Tófürdő H. Szabó Sándor

3. Pacséri Termálfürdő

A pacséri fürdő, illetve az ottani termáltó az egyik kis kedvencünk. A Vajdaság északi részén – Magyarországról is könnyen megközelíthető helyen – található fürdő története nagyon szimpatikus: a helyiek meglátták a termálvízben rejlő lehetőséget és saját erejükből építették ki a fürdőt, amit 2014-ben nyitottak meg. Ezután a szerencse is melléjük szegődött, mert a második strandszezonjuktól kezdve lilás-rózsaszínes árnyalatot kapott a tó vize. A színes termáltó hírére pedig sokan felkapták a fejüket és ez hatalmas ingyenes hírverést jelentett a fürdőnek.

Pacséri termálfürdő lila

Immár nem csak szezonális létesítményről van szó, ugyanis 2018-ban egy fedett épületet is átadtak, ahol két medence áll a vendégek rendelkezésére. Jelenleg 11 órától 19 óráig tartanak nyitva. Egy felnőtt belépő 300 szerb dinárba, azaz mostani árfolyamon olyan 800 forintba kerül. Azt ennek kapcsán mindig elmondjuk, hogy forinttal, euróval nem lehet fizetni a fürdő pénztárában, csak a szerb fizetőeszközt fogadják el. Nem rugalmatlanságból, hanem azért, mert ilyen a helyi szabályozás.

Pacsér termálfürdő Szerbia

+ 1. Zalakarosi Termáltó

Van plusz egy termáltavas tippünk, méghozzá a Zalakaroson található tó, aminek a szomszédos Zalakarosi Fürdő feleslegessé vált termálvize jelenti a forrását. A fentiekhez képest különbséget jelent, hogy ebben nem szabad fürödni, azaz egy dísztóról van szó. Viszont nagyon jó szabadidős lehetőséget jelent a tó felkeresése, hiszen körülötte tanösvényt, fitneszparkot, játszóteret és egy 21 méter magas száraz csúszdát is kialakítottak.

Zalakaros termáltó

A termáltavat 2015 végén adták át, de meglehetősen eseménydús múltra tekinthet vissza. 2018. május 9-én ugyanis a tó teljes vízmennyisége egyetlen éjszaka leforgása alatt elfolyt. Mint kiderült, egy tó alatt futó vezeték hibásodott meg. Tavaly nyárra készültek el a tómeder kijavításával, majd újra feltöltötték vízzel.

Zalakaros termáltó