• Bemehetnek-e 14 év alattiak a gyógyvizes medencékbe?

  • Mi az a gyerekekre vonatkozó másik szabály, amire sok szülő nem figyel?

A közfürdők működését szabályozó törvény két ponton tér ki a 14 év alattiakra. Az egyik, amit a fürdőknek be kell tartatniuk, hogy a 14 év alattiak nem használhatják a gyógymedencéket. Kivételnek csak az számít, ha ezt szakorvos kifejezetten javasolja.

Láttunk már mi is olyat, hogy egyes fürdőkben ezt a szabályt nem tartották be, vagy éppen konfliktus adódott belőle a szülők és az úszómester között. Ilyenkor azt érdemes fejben tartani, hogy ezt törvény írja elő, tehát nem az adott fürdő és nem az adott úszómester ötletéről van szó.

Egyesek ilyenkor azt mondják, hogy a kisgyereküket saját felelősségre viszik be magukkal a gyógyvízbe, de ilyen lehetőséget nem tartalmaz a törvény. Ráadásul nem öncélú szabályozásról van szó. Ahogy a legnagyobb hazai fürdőüzemeltető társaságnak számító Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. részéről írták a megkeresésünkre:

„Fontos tudni, hogy a gyógyvizek összetétele, benne lévő ásványi anyagok minősége és mennyisége változó, így ezek különbözően szívódnak be a bőrön át, különbözően hatnak a szervezetre. A meleg gyógyvíz megterhelheti a szívet, a vérkeringést. A gyermekek szervezete nem ugyanúgy reagál az ilyen terhelésre, mint a felnőtteké. Ezért nem engedélyezett a gyógyvizes fürdőzés a gyermekek számára.”

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. létesítményei közül egyébként a Dandár és a Rudas fürdőkbe nem is léphetnek be 14 év alattiak. A Lukács Gyógyfürdő esetében pedig a szaunát és a gőzkabint nem használhatják 14 éves életkor alatt. Ugyanakkor utóbbinál egyetlen kivétel van: ha szülői, illetve felnőtt kísérettel, állandó felügyeletük mellett és saját felelősségükre teszik ezt.

A gyógymedencés szabályon kívül még egy ponton tér ki a 14 év alattiakra a törvény: „6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 14 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett veheti igénybe a fürdőmedencéket.” Nem ártana ezt is minden szülőnek, illetve felnőtt kísérőnek észben tartani.

Hazánk egyik különleges, kénes-jódos gyógyvizéről itt olvashat!