• Öt olyan gyógyvízmárka ismert, amely palackozott formában országszerte elérhető.

  • Megnéztük, hogy milyen áron érhetők el ezek a gyógyvizek.

  • Némelyiknél elég nagy szórás van a palackonkénti árakban.

Számos gyógyfürdőnek a vize nemcsak fürdőkúra formájában, hanem belsőleg, ivókúraként is hatásos. Egyes fürdőkben az ivókutakból szabadon viheti mindenki a vizet, máshol – például a budapesti gyógyfürdőknél – pedig megvásárolhatók az ivókúrához használható gyógyvizek. Ezen felül léteznek olyan gyógyvizek is, amelyek kizárólag palackozott formában hozzáférhetők.

A gyógyvizes ivókúrát jellemzően a különféle emésztési problémák esetén szokták javasolni, de több gyógyvíz belsőleg fogyasztva makacs légúti hurutoknál is alkalmazható, ugyanis nyákoldó hatású. A glaubersós vizek segíthetnek a székrekedés esetén, az epebetegségek megelőzésében, de méregtelenítő, az anyagcserét gyorsító hatásuk is ismert.

A kénes vizek étkezés után fogyasztva serkentik a gyomorsav képződését, ezáltal segítik az emésztést, megszüntetik a teltségérzetet és a puffadást. Ugyanakkor a kénes gyógyvizeknek más hatása van az étkezések előtt egy-két órával: csökkentik a gyomorsavképződést, így például enyhíthetik a refluxos panaszokat.

Öt olyan gyógyvizes márka van, ami országszerte elérhető. Ezeket egyébként a Coop és CBA üzletektől kezdve a nagy hipermarketeken és drogérialáncokon át különféle webáruházakig bezárólag sok helyen beszerezhetjük. Talán csak a diszkontláncoknál (Aldi, Lidl, Penny) nem kaphatók, legalábbis állandó jelleggel biztosan nem.

A gyógyvízmárkák közül a Salvus 1,5 literes változatban vásárolható meg, a Ferenc József, a Mira, a Hunyadi János és a Parádi kénes gyógyvizek pedig 700 ml-es kiszerelésben. Az árakban látni némi szórást. Igazából némelyik a nagy láncoknál, mások egyes webáruházakban a legolcsóbbak, különösebb logikát ebben nem láttunk.

iható gyógyvíz ivókúra

Milyen áron kaphatjuk meg ezeket a palackozott gyógyvizeket?

A Salvus gyógyvíz ára jelenleg a tapasztalataink szerint 730 és 900 forint körül mozog. Egy palack Ferenc József gyógyvizet 335 és 420 forint körüli áron vásárolhatunk meg. A Hunyadi János gyógyvíz esetében kisebb az ingadozás, 410 és 480 forint körüli árakat láttunk. A Mirát a legolcsóbb helyen 330 forintért vásárolhatjuk meg, de 420 forintos árral is találkoztunk. A Parádi kénes jellemzően 400-420 forint körüli áron mozog, de találkoztunk egy akciósnak tűnő 299 forintos árral is.