• A koronavírus-járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet, majd a kijárási korlátozások miatt nemcsak a fürdők zártak be, hanem a fürdőgyógyászati kezelések sem érhetők el.

  • A fürdők megnyitásával együtt kezdődhetnek majd újra a kezelések.

A koronavírus leginkább azokkal szúrt ki, akik nemcsak pusztán szabadidős céllal keresnék fel a fürdőket, hanem gyógyulnának. Azaz akár a gyógyvíz kedvező hatásait élveznék, akár fürdőgyógyászati kezeléseket vennének igénybe. A jelenlegi helyzetben viszont vagy el sem tudták már kezdeni a kúrát, vagy kénytelenek voltak félbeszakítani a kezeléseket.

Az elmúlt hetekben a fürdők bezárása kapcsán többször is említettük, hogy egyes helyeken a fürdőkezelések továbbra is elérhetők maradnak. Volt ugyanis néhány fürdő, ahol megpróbálkoztak a gyógyászati kezelések fenntartásával, de ezzel kivétel nélkül felhagytak.

Például a budapesti gyógyfürdők bezárásától szóló első hírekben még szerepelt, hogy megvizsgálják a fürdőkezelések megtartásának a lehetőségét. Azonban még aznap kiderült, hogy erre nincs mód, ugyanis a gyógyászat üzemeltetése nem függetleníthető az adott fürdő működésétől. Miután a fürdőgyógyászatokat is sokan látogatnák, ugyanúgy fennállna a vírus terjedésének a lehetősége.

Amikor március 12-én bezárt a Kecskeméti Fürdő, akkor azt közölték, hogy a gyógyászati szolgáltatások elérhetők maradnak. Azonban március 16-tól felfüggesztették a gyógyászati kezelések biztosítását.

Hasonlóan történt a kaposvári Virágfürdő esetében is. Náluk a fürdőt március 17-én zárták be és a terv az volt, hogy a gyógyászati kezelések továbbra is elérhetők lesznek, annyi különbséggel, hogy a medencefürdő helyett kádfürdős kezelést vehetnek igénybe a betegek. Viszont március 20-tól a Virágfürdő gyógyászatának működését is felfüggesztették.

Korábban írtunk a mofettás kezelésekről is. A természetes szén-dioxidos feltörési helyek közül a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő már március 19-én bezárt. Március 23-tól pedig a parádfürdői mofettás kezeléseket biztosító Erzsébet Park Hotel is felfüggesztette a működését, így azóta az érbetegségeknél rendkívül hatékony a kezelési módszer sem érhető el.

tangentor kezelés

Jobb híján tehát a vendégeknek meg kell várni a fürdők megnyitását, hogy ismét igénybe vehessék a gyógyászati kezeléseket. Könnyen lehet, hogy erre május végéig is várni kell, s ez talán még az optimistább verzió.